Pla mig de Pere Aragonès assegut amb els braços creuats en una taula i somrient
POLÍTICA

Pere Aragonès es fa l'interessant

Es nega a dir si anirà a l'11-S encara que ningú no l'ha convidat

El Govern es nega a desvetllar si Pere Aragonès, president de la Generalitat, acudirà aquest any a la Diada de l'11 de setembre. La realitat és que, encara que volen posar-hi una mica d'emoció, Aragonès ni tan sols ha estat convidat formalment. Els organitzadors insisteixen que no fan invitacions personalitzades.

El Govern, a través del portaveu, Patrícia Plaja, ha confirmat l'assistència de l'executiu català a la manifestació independentista de l'11-S. Però no ha confirmat ni desmentit la presència del president Aragonès.

La seva decisió continua sent una incògnita després que a la passada edició el President decidís no acudir-hi. L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha reiterat la seva voluntat que hi assisteixi tothom qui vulgui, però s'ha negat a fer invitacions a títol personal. Aranonès aprofita l'embolic per fer-se l'interessant.

El dilema del President

La Diada del 2022 va ser una de les més tenses que es recorda per la divisió del moviment independentista. ERC va decidir no acudir a la manifestació perquè entenia que promovia un missatge hostil contra la seva estratègia del diàleg. L'ANC va arribar fins i tot a posicionar-se a favor de la sortida de Junts del Govern.

Manifestació independentista amb gent portant samarretes blaves i banderes estelades

El context ha canviat i ERC veu la necessitat de ser present a la Diada per continuar competint amb Junts. Però Plaja ha mostrat la seva voluntat que aquesta vegada la protesta no exclogui una part del moviment. "Volem fer sentir la veu de Catalunya, avançar en la resolució del conflicte i aconseguir millores a l'àmbit econòmic i social", ha dit.

Però a Palau són conscients de la controvèrsia que genera la figura de Pere Aragonès, i el risc que suposa fer acte de presència. ERC vol evitar la imatge de l'esbroncada al President. Per això segueixen esfullant la margarida mentre aprofiten per marcar perfil.

Aragonès, molt actiu

La desaparició de Gabriel Rufián i Oriol Junqueras a l'escenari postelectoral ha vingut de la mà d'un protagonisme més gran per part d'Aragonès. En els darrers dies, s'ha mostrat més actiu que mai. Ha donat cop de porta a Feijóo, s'ha mullat en el cas Rubiales, i s'ha reunit amb Jaume Collboni.

Plànol curt de Pere Aragonès, de perfil i amb rostre somrient, en una compareixença com a president de la Generalitat de Catalunya

A més, aprofita cada ocasió per reafirmar l'estratègia d'ERC a les negociacions amb el PSOE. El President està jugant les seves cartes a la guerra interna que s'obre per la successió dins del Partit. Una batalla que es lliura alhora que la supervivència del partit en plena crisi del processisme.

Tot i això, la Diada ve marcada per la radicalització en el context polític actual. Entitats com l'ANC o Òmnium plantegen un pols als partits processistes i amenacen amb més mobilitzacions davant de qualsevol indici de traïció.

➡️ Política

Més notícies: