Pedro Sánchez en un acte electoral del PSOE amb rostre de preocupació

Pedro Sánchez anuncia eleccions anticipades

El president del govern espanyol convoca les generals per al 23 de juliol

Pedro Sánchez avança les eleccions i convoca les generals per al 23 de juliol. “He comunicat al Rei la meva intenció de convocar un consell de ministres aquesta tarda per a dissoldre les Corts i procedir a la convocatòria d'eleccions generals”. Així, amb una compareixença exprés a la Moncloa, el president del Govern espanyol ha anunciat la celebració anticipada d'eleccions, després dels mals resultats que va aconseguir ahir el Partit Socialista en les eleccions municipals i autonòmiques.

“Assumeixo la responsabilitat en primera persona”, afirma Pedro Sánchez. Les generals se celebraran 54 dies després de les municipals, que és el període de temps mínim per a poder convocar eleccions. 

La decisió de Pedro Sánchez agafa per sorpresa a tothom. El daltabaix del PSOE el diumenge va ser històric, perdent comunitats com la Comunitat Valenciana, les Illes Balears o Extremadura. Les eleccions arriben en un context de màxima fragmentació a l'esquerra, sumada a l'auge de formacions com VOX o l'acens del Partit Popular a tota Espanya.

Pedro Sánchez assumeix la victòria del PP

"Veig necessari donar resposta als ciutadans. Crec que el millor es que els espanyols vagin a les urnes", assegura el President del Govern. La derrota a les municipals i autonòmiques deixa als socialistes molt tocats i acosta a Alberto Nuñez Feijóo a la Moncloa.

La convocatòria d'eleccions és la resposta de Sánchez als seus barons després del daltabaix d'aquest diumenge."Aquests resultats demanden una clarificació sobre el rumb que ha de prendre el Govern i l'únic mètode que queda és la democràcia. Els espanyols i espanyoles han de prendre la paraula i decidir de nou el rumb del país", ha manifestat Sánchez.

La decisió està ja presa: Sánchez convocarà un congrés de ministres extraordinari per a dissoldre les Corts. I hi haurà eleccions generals el diumenge 23 de juliol. De moment amb la incògnita de si continuarà sent ell el cap de files del PSOE. El que queda clar és que el pacte de Sánchez amb Podemos i els independentistes li ha passat factura.

L'únic gran baró socialista que ha aguantat el componiment electoral ha estat Emiliano García-Page, a Castella-la Manxa.