Muntatge amb un pla mitjà curt de Mohamed VI i un pla mitjà de Pedro Sánchez amb una bandera del Marroc de fons
POLÍTICA

A Pedro Sánchez se li compliquen les vacances al Marroc

L'escàndol dels missatges revifa la crisi de l'esquerra

Poques vacances d'un president del govern espanyol havien donat tant que parlar. L'arribada de Pedro Sánchez al Marroc ha aixecat una gran polèmica i ha enfadat fins i tot els seus socis. Podem i Sumar han elevat el to contra Sánchez i la cosa s'està enrarint les últimes hores.

La revelació d'uns whatsapp amb maniobres per retornar menors il·legals el 2021 ha fet esclatar l'olla de pressió. Els missatges comprometen Carmen Calvo i Fernando Grande-Marlaska. Aquests haurien buscat una estratègia política amb el Marroc després de la invasió de 12.000 persones a Ceuta.

Muntatge amb un pla mitjà de Pedro Sánchez rient i aplaudint i una foto de Mohamed VI de fons

Podem ja havia elevat el to contra Sánchez per la seva complicitat amb “un país que continua vulnerant els drets fonamentals”. Els morats no perdonen al PSOE la seva decisió unilateral d'abandonar la neutralitat amb el Sàhara Occidental. El sobtat canvi de posició va arribar precisament després de la crisi de Ceuta.

Els polèmics missatges

La justícia espanyola va processar la vicepresidenta de Ceuta, Mabel Deu, i l'exdelegada del Govern, Salvadora Mateos, per un presumpte delicte de prevaricació. El motiu, haver retornat il·legalment 55 menors que van arribar a Espanya des del Marroc.

Al telèfon de Deu han trobat diversos missatges creuats amb el gabinet de la llavors vicepresidenta primera, Carmen Calvo. Els whatsapp revelen la recerca de fórmules per tornar els menors al Marroc. Es pot llegir “hem d'inventar un procediment” o “ja podem doblegar la mà a la fiscalia”.

Sumar calla, Podem ataca

La publicació dels missatges ha generat un profund malestar a Sumar, tot i que de moment guarden silenci. En canvi, Podem s'ha llançat en tromba contra el PSOE. Personatges com Pablo Echenique i Juan Carlos Monedero han carregat durament contra els seus socis de govern.

Especialment dur ha estat Pablo Echenique, que ho ha catalogat de “missatges infames sobre l'expulsió il·legal de 55 menors”. A més, ha destacat que "el ministeri de Ione Belarra va ser l'únic que va intentar aturar-ho". Una demostració, segons la seva opinió, de “perquè no volen que Podem estigui al Govern”.

En aquest sentit, Juan Carlos Monedero ha animat Sumar a trencar el seu silenci. Ione Belarra, que es va oposar per escrit a la devolució dels menors, de moment guarda silenci. L'escàndol esclata a pocs dies per a la conformació de les Corts i l'inici de les negociacions per formar govern.

Crisi al 'sanchisme'

A ningú se li escapa que un dels assenyalats pels missatges és Marlaska, el gran arxienemic d'ERC i EH Bildu. Els socis de Sánchez tenen enfilat el ministre de Justícia per diversos escàndols precedents. Ara, la crisi del Marroc amenaça de revifar les tensions al si del Govern Frankenstein.

➡️ Política

Més notícies: