Muntatge de Pedro Sánchez i Aragonès somrient davant un sopar de Nadal
POLÍTICA

Pedro Sánchez abaixa els fums a Pere Aragonès

El president del Gobierno respon a les peticions d'un president de la Generalitat cada cop més dèbil


Pere Aragonès sortia a fer el seu discurs el dia 26 de desembre amb els mateixos mantres de sempre: Rodalies, amnistia... i evidentment, referèndum. El president del Govern més feble que es recorda segueix insistint amb les peticions habituals que els últims mesos ha reclamat ERC. Les seves paraules van tenir resposta per part del Gobierno, amb unes declaracions de Pedro Sánchez que tenien com a objectiu abaixar els fums al màxim representant polític de Catalunya.

"Res de nou sota el sol", responia el president del Gobierno després de ser preguntat per les peticions de Pere Aragonès. El líder socialista està disposat a cedir amb Rodalies i també amb l'amnistia. I també de no forçar eleccions anticipades a Catalunya, fet que podria impulsar Salvador Illa, però que l'aritmètica parlamentària i les hipoteques polítiques dels socialistes ho estan frenant.

Però el referèndum és un element que, almenys a curt termini, Pedro Sánchez es nega a concedir. En un futur no se sap si optarà per un nou "canvi d'opinió", però, ara mateix, amb la tramitació de la Llei d'amnistia, el president del Gobierno té els processistes on volia. I, ara mateix, no té la necessitat de traspassar la línia vermella que és el referèndum i que suposaria, més enllà de la tomba política, un terratrèmol a nivell polític, social i econòmic que actualment, amb una majoria tan fràgil i mig país a contra, no es pot permetre.

Pedro Sánchez necessita els vots d'ERC i Junts, però els processistes també necessiten el PSOE per als seus interessos. Cap dels dos partits de l'independentisme institucional no està disposat a votar una moció de censura del PP i Vox. Estaria en joc no només l'amnistia. També el grup parlamentari propi al Congrés -que són 2 milions d'euros per a cadascú- o la batalla per oficialitzar el català a Europa.

De fet, la Generalitat va arribar a admetre que, com a Govern, no tenen eines per obligar Sánchez a res. A més, el processisme cada vegada gaudeix de menys múscul, cosa que s'acabarà de constatar a les properes eleccions catalanes. Totes les enquestes auguren una caiguda d'ERC i Junts, en uns comicis que tot indica que guanyarà còmodament Salvador Illa.

➡️ Política

Més notícies: