POLÍTICA

Alejandro Fernández: 'Salvador Illa s'ha convertit en una crossa de Pere Aragonès'

Entrevista al president del PP de Catalunya. El dirigent popular carrega amb duresa contra el Govern i el líder del PSC i avisa dels problemes que provocarà que el 'procés' s'hagi traslladat a la política estatal

Escolta'l també a:

Ivoox | Youtube Music

E-Notícies hem anat al Parlament de Catalunya per parlar amb Alejandro Fernández. El president del Partit Popular de Catalunya és d'aquells polítics que marquen perfil propi, fins i tot capaç d'esmenar la cúpula del seu partit quan veu que no agafen el rumb que ell considera correcte. Després d'uns anys complicats, totes les enquestes auguren un molt bons resultats al PP català a les properes eleccions, previstes per a inicis del 2025 -si no s'avancen-.

Alejandro Fernández atén E-Notícies per deixar clara la seva postura sobre alguns dels temes més destacats de l'actualitat política. Els perills que el 'procés' s'hagi traslladat a la política estatal, les seves esperances en la justícia perquè freni l'amnistia, el gir de Junts respecte a la delinqüència reincident, els escenaris que s'obren a Catalunya després de la previsible caiguda del processisme o les dures crítiques al Govern de Pere Aragonès i a Salvador Illa són algunes de les qüestions que Alejandro Fernández ha tractat en aquesta entrevista amb E-Notícies.

'Pedro Sánchez utilitza Salvador Illa, que s'ha convertit en una crossa de Pere Aragonès'

Alejandro Fernández es mostra molt crític amb el Govern. "Catalunya seguirà en decadència si segueix governada així", denuncia. I, per aquest motiu, reclama a Pere Aragonès un avançament electoral. "Fa temps que ho demanem", reivindica.

Això sí, el líder del PP català no té gaires esperances que això acabi passant. I, en aquest sentit, assenyala directament Salvador Illa, que acusa d'haver-se convertit en "la crossa de Pere Aragonès" per culpa dels interessos de Pedro Sánchez, que "l'utilitza" per als seus fins.

Alejandro Fernández sempre ha allargat la mà a Salvador Illa per tombar el processisme, però critica l'acostament dels socialistes a ERC i Junts. En aquest sentit, recorda que les enquestes diuen que “els números donarien per a un canvi, però la pregunta és si el PSC és ara mateix un canvi”. "No veig Salvador Illa en disposició de liderar una alternativa a Catalunya. El PSC s'ha convertit en processista", exposa.

Alejandro Fernández, en una conferència a Eurostars

Per aquest motiu, assegura que "correspon al PP liderar l'oposició a Catalunya" i confia que el seu partit acabi concentrant gran part del vot constitucionalista. Les enquestes auguren una pujada destacada per als populars en els propers comicis, fet que demostra que l'estratègia del partit a Catalunya "no va donar resultats a curt termini, però a mitjà termini ja està donant resultats".

Sobre les properes eleccions, Alejandro Fernández no vol concretar si serà candidat a la presidència de la Generalitat, malgrat que tot indica que acabarà sent així. El que sí que deixa clar és que el seu paper ara és "liderar l'oposició en un moment en què el PSC no l'exerceix".

Els perills de traslladar el 'procés' a la política estatal

Alejandro Fernández avisa de les conseqüències que el 'procés' hagi passat de Catalunya al conjunt d'Espanya. "El 'procés' a Catalunya acaba fracassant i el que fa el PSOE és sumar-se a un procés diferent. Ja no és el procés català, és el procés espanyol amb PSOE, Sumar i els partits nacionalistes". Segons la seva teoria, aquestes formacions no comparteixen el destí d'aquest procés, però sí el trajecte que faran junts. "Uns pretenen que aquest viatge acabi en una república federal i els altres pretenen que acabi en referèndums d'autodeterminació per independitzar Catalunya o el País Basc", explica.

I adverteix que “de la mateixa manera que el procés català no va portar la independència sinó la decadència, aquest procés no portarà ni la república ni la independència. També portarà la decadència: erosió institucional, erosió de la convivència, la sortida d'empreses... El mateix que va passar a Catalunya s'estendrà al conjunt d'Espanya”.

El president del PP a Catalunya, Alejandro Fernández, intervé durant un acte sectorial del Partit Popular sobre economia, a Casa Seat, el 26 de juny del 2023, a Barcelona

Confia que la justícia tombi l'amnistia

Alejandro Fernández es mostra confiat que la justícia acabi tombant la Llei d'amnistia. "El poder judicial es protegirà i defensarà l'estat de dret. No acceptaran que se'ls digui que han estat sistemàticament prevaricant", exposa. "Jo no em plantejo un escenari diferent del que el Tribunal Constitucional acabi declarant inconstitucional" la llei que impulsa Pedro Sánchez amb els seus socis processistes. Això sí, deixa clar que “a diferència d'altres partits polítics, ens agradi o no, nosaltres respectarem i acatarem les resolucions judicials”.

Crítiques a Junts pel seu gir respecte als delinqüents reincidents

Alejandro Fernández també parla clar sobre la proposta d'un sector de Junts d'expulsar delinqüents reincidents. I no dubta a criticar el gir que ha fet el partit de Puigdemont. Assenyala que "ells són corresponsables de tot això", recordant que després d'anys "pactant amb la CUP, ara recorden que són defensors de l'ordre i la llei". "Van aprovar la consagració de l'okupació il·legal com si fos un dret. Però quan a un alcalde[de Junts]li van ocupar la casa, va sortir amb una destral a repel·lir els okupes. Aquí tots són molt antisistema fins que els toquen la butxaca o la seva propietat, aleshores es fan tots de dretes", denuncia.

En qualsevol cas, el líder del PP català afirma que "mai és tard" i celebra que "ara els doni per defensar coses tan evidents com que cal lluitar contra la multireincidència o que cal tenir una política d'immigració rigorosa". Sobre aquesta qüestió, remarca que és "evident" que "el 'papers per a tots' impulsat per l'esquerra no té cap sentit".