Primer pla de Pere Aragonès visiblement avorrit
POLÍTICA

L'amenaça estèril del Pere Aragonès a Pedro Sánchez

La Generalitat 'exigeix' al Gobierno complir els acords i el president diu que “ens assegurarem que sigui així”, però el mateix Govern admet que no té eines per fer-ho


Pere Aragonès ha publicat un article d'opinió al Financial Times. En ell, el president del Govern ha defensat l'amnistia i un referèndum d'autodeterminació per a Catalunya. A més, ha recordat a Pedro Sánchez que és a Moncloa gràcies als vots d'ERC i Junts. I li ha advertit que “haurà de complir els acords” als quals s'han arribat les últimes setmanes.

És més, Aragonès ha amenaçat el president de Gobierno deixant clar que “ens assegurarem que ho faci”[complir els acords]. A la mateixa línia s'ha mostrat avui Patrícia Plaja en roda de premsa. La portaveu del Govern ha repetit per activa i per passiva que l'executiu català “exigirà” al Govern el compliment dels pactes. I que “tenim mecanismes” per pressionar Pedro Sánchez i obligar-lo que sigui així.

Preguntada per E-Notícies, Patrícia Plaja ha admès que realment el Govern no té cap eina o mecanisme per forçar Pedro Sánchez a complir el seu pacte. En tot cas, qui té una cosa semblant a això són els partits processistes que són al Congrés dels Diputats, ERC i Junts. Però no l'executiu català, que només es pot limitar a “demanar” i “exigir”.

Amenaza del Govern a Pedro Sánchez: "O cumplen o les haremos cumplir" (SUB ESP)

Una altra cosa és posar el focus en la capacitat real que tindran ERC i Junts per fer complir aquests pactes. Ara com ara, el PSOE ja els ha colat un gol amb la qüestió de l'oficialitat del català a Europa. Va ser una exigència dels de Puigdemont per votar a favor de Francina Armengol com a presidenta del Congrés que, per ara, ha quedat en paper mullat.

Certament, la majoria de Pedro Sánchez al Congrés depèn de, entre altres partits del Frankenstein 2.0, ERC i Junts. Però el president del Gobierno també sap que els processistes no tenen precisament tot el marge del món. Una prova és que, per exemple, Junts ja va tancar la porta a la possibilitat de votar a favor d'una moció de censura que beneficiés PP i Vox. Una altra és que ERC mai dinamitarà lleis progressistes al Congrés, com ja han dit més d'una vegada.

Muntatge amb dos primers plànols de Pere Aragonès i Pedro Sánchez amb cara de pocs amics i de fons una imatge d?un tren de Rodalies

En qualsevol cas, mentre s'estigui tramitant la llei d'amnistia, hi haurà una mena de treva entre processistes i socialistes al Congrés. Però el Govern ja poc pintarà. I és que, un cop solucionat el tema de l'amnistia -que va per a llarg-, en les previsions més optimistes per a ells ja estarem en precampanya electoral a Catalunya. I ja veurem de quin color serà el proper Govern.

El partit de Pere Aragonès, Esquerra, potser té un cert marge per fer complir els acords del pacte, però l'executiu que ell presideix no. Un executiu que, a banda d'amenaçar de forma estèril Pedro Sánchez, ja té força problemes sobre la taula per solucionar: els pressupostos del 2024, els mals resultats de l'informe PISA o la gestió de la sequera que pateix Catalunya, entre d'altres.

➡️ Política

Més notícies: