Pla mitjà de Pedro Sánchez somrient i amb la mà al pit
POLÍTICA

Pedro Sánchez posa l'avançada del nou Govern Frankenstein

PSOE, Podem i nacionalistes governaran a Navarra

Els pactes municipals i autonòmics estan marcant la tendència de la formació del futur govern a Espanya. Els conflictes entre el PP i el Vox han dinamitat l'alternativa d'un govern conservador a l'Estat. I els últims moviments del PSOE evidencien que Pedro Sánchez té molt clar el seu full de ruta.

Si fa uns dies el PSOE va frustrar un pacte de govern amb els populars a Ceuta, ara forja un Govern frankenstein a Navarra. Ferraz marca una línia molt clara. Cordó sanitari al PP de Feijóo, i reedició del govern amb els independentistes.

Acord de govern a Navarra

El Partit Socialista de Navarra ha aconseguit un acord amb els nacionalistes i Podem per reeditar el govern de coalició a la comunitat. La socialista María Chivite tornarà a ser presidenta si també obté l'abstenció d'EH Bildu. Els abertzales ja s'han mostrat predisposats a facilitar-ne la investidura.

En una reunió que va durar més de cinc hores, PSN, Geroa Bai i Contigo-Zurekin van forjar l'acord per reeditar el govern. Els seus 21 escons en tindran prou per governar si Bildu s'absté. Els socialistes ostentaran vuit conselleries, per quatre de Geroa Bai i una de Contigo-Zurekin.

La coalició d'esquerres bloqueja així el govern d'UPN, que va ser la força més votada. Els 15 diputats del partit de Javier Esparza, sumats als 3 del PP i els dos de Vox, van quedar lluny de la majoria absoluta. Una situació semblant a la de les generals.

Política de blocs

L'estratègia del Partit Socialista a Ceuta i Navarra tanquen la porta a qualsevol pacte de govern amb el PP a Espanya. El PSOE confirma així la política de blocs que enfronta el bloc de l'esquerra i els nacionalistes amb el PP i el seu aliat natural a la dreta, Vox. Ferraz avala així la continuïtat del “sanchisme”.

Muntatge amb dos plans mitjans de Pedro Sánchez a l'esquerra de la imatge i d'Alberto Núñez Feijóo a la dreta, tots dos alçant un braç, i de fons una imatge del Congrés dels Diputats

L'estratègia marcada per Pedro Sánchez va sortir reforçada per la seva resistència a les eleccions del 23-J. Els socialistes veuen ara l'acord a Navarra com una confirmació del seu full de ruta. Per això a les seves xarxes socials parlen de "baluard del progressisme liderat per María Chivite".

➡️ Política

Més notícies: