Pla americà de Raül Romeva, Jordi Turull, Oriol Junqueras, Jordi Cuixart, Joquim Forn, Jordi Sánchez i Josep Rull en sortir de la presó amb una estelada i una pancarta amb el lema 'Freedom for Catalonia'
POLÍTICA

Divisió entre els presos del procés

La investidura de Pedro Sánchez trenca la unitat dels nou condemnats

Queden lluny aquells temps en què els 'presos polítics' simbolitzaven la unió del processisme sota un mateix objectiu. La divisió imperant a ERC i Junts també ha trencat la unitat dels nou condemnats pel procés. Líders com Junqueras i Turull es barallen ara per la investidura de Pedro Sánchez.

Els últims a mostrar les discrepàncies han estat Joaquim Forn, de Junts, i Dolors Bassa, d'ERC. Joaquim Forn va ser condemnat a 10 anys i sis mesos de presó per sedició, per promoure el referèndum quan era conseller d'Interior. Dolors Bassa va ser condemnada a 12 anys per sedició i malversació, per haver facilitat el referèndum quan era consellera de Treball.

Forn, amb la línia dura

Joaquim Forn ha trencat el silenci en una entrevista a Vilaweb. L'exconseller ha dit que l'amnistia per a tots els condemnats del procés és “un pas necessari però insuficient” per investir Pedro Sánchez. En aquesta línia, ha advertit que “això per si sol no resol el conflicte polític entre Catalunya i Espanya”.

Forn es posiciona així amb la tesi de l'independentisme radical, partidari de tensar la corda al màxim en les negociacions amb el PSOE. Per ell, Junts ha de posar l'autodeterminació com a punt innegociable de les negociacions. Demana un referèndum, el blindatge de l'escola catalana, el finançament de la Generalitat i l'oficialitat del català a la Unió Europea.

"Sense un compromís clar en aquestes qüestions no veig possible plantejar un pacte amb Pedro Sánchez", afirma. Per tant, es posiciona amb la línia de referèndum o eleccions.

Dolors Bassa discrepa

L'exconsellera Dolors Bassa també ha manifestat la seva opinió sobre l'estratègia a seguir amb la investidura. En la línia d'ERC, s'ha mostrat favorable a rebaixar les condicions per investir un govern progressista.

"L'amnistia és una bona justificació del suport dels partits independentistes" a la investidura, ha dit. Segons la seva opinió, fer president Pedro Sanchez “és una oportunitat per poder condicionar el govern estatal amb noves fites”. L'exconsellera renunciaria, per tant, a la proposta de màxims del referèndum.

La seva posició pragmàtica coincideix amb l'estratègia d'Esquerra, defensada pel seu líder Oriol Junqueras. Aquest ha defensat la negociació “d'avenços en l'autodeterminació, l'amnistia, l'economia i les infraestructures”. Però descarta posar el referèndum com a ultimàtum per forçar unes noves eleccions.

Turull i Rull, el sector dur de Junts

Jordi Turull i Josep Rull representen el sector intransigent de Junts partidaris de tensar la corda amb el PSOE. Fins i tot plantegen la necessitat del bloqueig polític si Pedro Sánchez no accedeix a la petició de màxims. Aquest és el sector que pressiona Carles Puigdemont perquè mantingui una negociació dura.

Muntatge amb un primer pla de Junqueras amb cara seriosa i un pla mitjà de Jordi Turull preocupat rascant-se el cap

Els dos expressos del procés carreguen contra un altre exprés, Junqueras, i la seva estratègia de “tornar a l'autonomisme”. Per la seva banda, Carme Forcadell, de l'òrbita d'Esquerra, ha recordat en un acte recent a Pedro Sánchez el seu compromís d'una consulta a Catalunya.

Cal recordar que Carme Forcadell i Joaquim Forn presideixen l'Acord Social per l'Amnistia i l'Autodeterminació.

El silenci dels Jordis

Sorprèn el silenci de Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, dos dels líders més carismàtics del Procés. Després de rebre l'indult, Jordi Cuixart va ser un dels més vehements en apel·lar a la necessitat de l'amnistia i el referèndum. Però fa temps que viu retirat de la primera línia política i de moment no ha donat el seu parer.

Primer pla de Jordi Cuixart parlant per un micro

El mateix passa amb Jordi Sánchez, que va sortir de Junts de males maneres i des d'aleshores guarda un rigorós silenci. A diferència de Sánchez, Cuixart sí que té una bona relació amb Puigdemont, i podria influir en la seva decisió final.

➡️ Política

Més notícies: