Salvador Illa, en un segon pla, mira atentament Pere Aragonès, en primer pla, mentre aquest parla des del seu escó al Parlament
POLÍTICA

La inexplicable hipocresia d'ERC, Junts i la CUP amb els agricultors catalans

Defensen la causa dels agricultors catalans, malgrat defensar polítiques contràries als seus interessos


La crisi agrària ha centrat bona part de la sessió de control al Govern al Parlament aquest matí. David Mascort, conseller d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, ha respost les preguntes de Junts i la CUP sobre aquesta qüestió. El conseller és al focus de les crítiques per la seva gestió al capdavant del departament.

Aquest matí els agricultors i els ramaders han bloquejat les principals vies d'entrada a Barcelona, i s'han manifestat davant de la conselleria. Assenyalen així el Govern i exigeixen solucions per a un sector cada vegada més ofegat. Demanen la regulació dels preus i la simplificació dels tràmits burocràtics.

També un canvi de model que afavoreix la importació de productes contra els quals no poden competir. ERC, Junts i la CUP defensen ara la causa dels pagesos catalans, malgrat defensar polítiques contràries als seus interessos. El debat del matí ha destapat la hipocresia en els seus posicionaments.

Guerra entre Junts i ERC per la crisi agrària

El diputat de Junts Salvador Vergés ha donat suport a les reivindicacions dels pagesos “que fa massa anys que treballen a preus baix cost i ofegats per la burocràcia”. També ha assenyalat a la Unió Europea per "permetre l'entrada de productes als quals no se'ls exigeix els mateixos requisits ambientals". La gota que fa vessar el got, per a Junts, “són les restriccions per la sequera”.

Vergés ha admès que com a responsable del seu partit en temes agraris “no ho he d'estar fent del tot bé”, però ha culpat sobretot el conseller David Mascort. Li ha recordat que fa vuit anys que està al capdavant, i li ha preguntat si assumeix la responsabilitat. Mascort ha descartat l'autocrítica i ha dit que fa vuit anys que pren decisions amb els pagesos des de la taula agrària.

Junts ha retret a ERC no haver-los convidat una sola de les reunions de la taula. El conseller ha demanat a Vergés ser conseqüent, recordant que "quan a Europa es voten els acords amb països tercers vostès voten a favor sempre, perjudicant els nostres pagesos". Així han traslladat Junts i ERC la seva guerra particular a la crisi agrària, despullant les seves vergonyes i la seva hipocresia.

La CUP llança les seves reivindicacions

Un altre dels partits que ha sortit en defensa del sector primari ha estat la CUP, que fa dies que difon la campanya “defensem la pagesia”. El diputat i portaveu de la formació, Dani Cornellà, ha assenyalat més de 40 anys de polítiques errònies que han acabat amb la petita i mitjana explotació a favor de l'agroindústria. Ha preguntat al conseller quines polítiques pensa dur a terme per canviar aquest model.

La CUP ha demanat “polítiques públiques que millorin la situació del camperol”, i ha parlat de “salaris dignes i renda agrària digna”. Ha assenyalat altres causes de la crisi com ara l'especulació urbanística, els macroprojectes i els fons voltors. Els anticapitalistes han estat assenyalats per estar als antípodes dels interessos del sector primari.

La sessió de control ha servit per desemmascarar la hipocresia d'aquests partits amb els agricultors catalans. Partits amb responsabilitats de govern actuals o en el passat s'alineen ara amb un sector que fa anys que denuncia la seva situació. El Govern vol impedir que la crisi vagi més, i Junts i la CUP capitalitzar el descontentament d'un sector els interessos del qual semblen xocar de manera evident.

➡️ Política

Més notícies: