Muntatge de Yolanda Dïaz on una bandera LGTB de fons

POLÍTICA

El Gobierno registrarà el col·lectiu LGTBI perquè trobin feina abans

L'administració es fiarà de la bona voluntat de les persones que es vulguin registrar com a gais, lesbianes, trans, bisexuals i intersexuals

La productivitat a Espanya ha caigut més d'un 7% les últimes dues dècades mentre treu el cap el fantasma de la recessió a la zona euro. Aquests dies s'ha sabut que el país torna a liderar la desocupació entre els països de l'OCDE, amb l'atur juvenil més alt de la Unió Europa. Al Ministeri de Treball que lidera Yolanda Díaz se li acumula la feina, encara que sembla que les seves prioritats són altres.

El cercador públic de treball que està engegant el Govern prioritzarà els col·lectius considerats vulnerables com les persones LGTBI. Així, gais, lesbianes, transsexuals, bisexuals i intersexuals tindran preferència a la recerca de feina. L'administració ja ha dissenyat un mètode consistent a oferir a aquestes persones la possibilitat de registrar-se de manera voluntària i confidencial.

El pla del ministeri és desenvolupar un cercador públic d'ocupació tipus InfoJobs, el servei del qual anirà destinat als treballadors ia les empreses. El projecte costarà més de mil milions d'euros cada any, però no tots els treballadors tindran les mateixes oportunitats. El Govern vol combatre així la discriminació que diuen patir les persones LGTBI al mercat laboral.

Registre voluntari i confidencial

La Llei d'Ocupació 3/2023 recull que “entre els col·lectius considerats d'atenció prioritària hi ha les persones LGTBI, en particular trans”. Tot i això, l'administració no pot preguntar a un ciutadà per l'orientació sexual ja que es considera informació privada i íntima de cada persona. El Ministeri de Treball ha ideat un sistema per esquivar les barreres legals a l'hora de prioritzar el col·lectiu.

Oficina d'ocupació del SEPE a l'exterior

Les persones LGTBI hauran d'informar voluntàriament sobre la seva condició els funcionaris del Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE), si volen formar part del registre de prioritaris. Ho podran fer durant el procés dorientació dut a terme pels nous serveis del SEPE. Els treballadors públics procediran a registrar aquesta informació, que en tot cas serà estrictament confidencial.

El que crida l'atenció del cas és que l'administració no exigirà cap prova, i es refiarà de la “bona voluntat” dels demandants d'ocupació. Això ha suscitat moltes crítiques, pel risc que es produeixin fraus a l'hora de cercar una posició privilegiada per trobar feina. El Govern considera que cal prioritzar aquests col·lectius per combatre la discriminació que pateixen a l'hora de trobar feina.

Contra la discriminació

El Govern de Pedro Sánchez ja va fer un primer pas contra la discriminació en explicitar a la Llei d'Ocupació la prioritat de les persones trans. La seva situació és especialment delicada, ja que segons dades sindicals el 80% és a l'atur. A més, set de cada deu persones LGTBI asseguren haver estat objecte de discriminació alguna vegada a l'hora de buscar feina.

El Ministeri de Treball ha fixat com a prioritat la lluita contra la discriminació dels col·lectius. Una de les seves comeses és desenvolupar l'article 15 de la Llei Trans, que obliga les empreses de més de 50 empleats a garantir la igualtat efectiva dels LGTBI ia comptar amb un protocol antiassetjament. Ara fa un pas més amb el registre de la condició sexual perquè trobin feina abans.

➡️ Política

Més notícies: