Nens d'esquenes fent els deures en una clase d'un col·legi català
POLÍTICA

El Govern promourà la llengua àrab a les escoles catalanes

Meritxell Serret, consellera d'Acció Exterior, arriba a un acord amb la Lliga Àrab

El Govern de la Generalitat de Catalunya promourà la llengua i cultura àrabs als centres educatius catalans. Aquest és el compromís adquirit per la conselleria d'Acció Exterior, liderada per Meritxell Serret, després de l'acord que ha arribat amb l'ALECSO. Es tracta d'un pacte a què es va arribar a principis de juny, que se signarà els propers mesos i que durarà un total de 4 anys.

L'ALECSO és l'Organització Educativa, Cultural i Científica de la Lliga Àrab, que inclou països com l'Aràbia Saudita, Qatar o el Marroc. L'acord a què ha arribat el Govern de la Generalitat preveu el foment de “l'associació entre centres educatius de Catalunya i el món àrab”, segons informa l'executiu català. A banda de promoure l'àrab a les escoles, aquesta associació també implicarà “desenvolupar projectes relacionats amb l'art, la cultura o la sostenibilitat”.

A principis de mes, Meritxell Serret va anar a un congrés internacional organitzat per l'ALECSO. Aquesta trobada va tenir lloc a Tunísia i la consellera d'Acció Exterior va intervenir per elogiar l'entitat de la Lliga Àrab. Va afirmar que es tracta d'una "organització multilateral de referència, que fa de pont entre els països àrabs i el món". I va apostar per tenir un “sistema multilateral, interconnectat, transparent i inclusiu”.

Primer pla de Meritxell Serret, consellera d'Acció Exterior de la Generalitat

En el seu discurs, Serret també va reivindicar que “Catalunya és un dels primers governs regionals” que estableix “acords amb organitzacions” com l'ALECSO de la Lliga Àrab. A més, també ha reivindicat una “cooperació fructífera” entre els seus veïns àrabs “per treballar per un espai més just i pròsper”.

Pacte amb el Marroc des del 1980

Aquest no és el primer acord en què el Govern de Catalunya es compromet a promoure l'àrab als centres educatius catalans. L'any 1980, un pacte entre el Govern espanyol i el Marroc permet l'ensenyament en aquest idioma a Catalunya i també altres comunitats autònomes.

"El govern facilitarà l'ensenyament de la llengua àrab als alumnes marroquins escolaritzats" a centres de primària i secundari, diu el text. Segons afirma el Govern, es tracta del 'Programa d'Ensenyament de Llengua Àrab i Cultura Marroquina', que està finançat pel Marroc.