Primer pla de Sílvia Orriols parlant i amb els ulls força oberts
POLÍTICA

El Gobierno se suma a la campanya contra Sílvia Orriols

'No permetrem actituds xenòfobes'


La polèmica per les traves a l'empadronament a l'ajuntament de Ripoll ha fet avui un pas més. Després de la denúncia d' El Periódico i la pressió del Govern i la Síndica de Greuges, ara el govern d'Espanya se suma a la persecució. La subdelegació del Govern dóna 20 dies a l'alcaldessa de Ripoll perquè en doni explicacions.

El delegat del Gobierno a Catalunya, Carlos Prieto, va posar en marxa el mecanisme després de llegir les informacions aparegudes a El Periódico . A petició seva, el subdelegat del Gobierno a Girona, Albert Bramón, ha remès una carta a l'ajuntament de Ripoll. Demana explicacions pel retard en l'empadronament dels immigrants al municipi.

L'ajuntament de Ripoll està esgotant els tres mesos que marca la llei per inscriure els nouvinguts. Una pràctica habitual que es repeteix en almenys cinquanta municipis catalans, de diferents colors polítics (ERC, Junts, PSC, Comuns). Tot i això, la Generalitat i el Gobierno només han reaccionat en el cas de Ripoll.

Possible vulneració de l'ordenament jurídic

La polèmica neix arran d'un article a El Periódico on acusen l'alcaldessa de Ripoll de discriminar els immigrants i deixar-los sense els serveis bàsics. La llei dóna tres mesos als ajuntaments per inscriure els nouvinguts. L'ajuntament de Ripoll esgota els terminis, com altres consistoris a tot Catalunya.

La subdelegació entén que en el cas de Ripoll hi pot haver una “vulneració de l'ordenament jurídic vigent”. Per això dóna 20 dies hàbils a Sílvia Orriols perquè informi sobre “la forma com exerceix la seva competència en matèria del padró i dóna compliment a la normativa estatal vigent”. Lalcaldessa ha de justificar la forma de tramitació dels expedients, i els requisits exigits als habitants del municipi, així com els terminis de resolució dels expedients.

Aquesta iniciativa va a la línia de l'Oficina per a la Defensa dels Drets Civils i Polítics de la Generalitat, que parla d'un cas de discriminació. El Govern ha animat els afectats a denunciar l'ajuntament per poder emprendre una causa contra l'alcaldessa de Ripoll. La síndica de greuges, per la seva banda, iniciarà una investigació per detectar possibles irregularitats.

Sílvia Orriols respon al Gobierno

L'alcaldessa de Ripoll, Sílvia Orriols, sosté que està complint el programa electoral dins dels marges de la llei. Després de rebre la carta de la subdelegació del Govern, ha respost a les seves xarxes socials. "El Govern espanyol que es preocupi dʻEspanya i deixi en pau a Catalunya", ha contestat.

Aliança Catalana es va presentar a les eleccions municipals a Ripoll amb la promesa de negar l'empadronament als immigrants il·legals. Tot i això, la llei obliga els ajuntaments a empadronar amb independència de l'estatus legal de la persona. Davant la impossibilitat de tirar endavant la mesura, l'alcaldessa ha canviat el protocol d'inscripció per apurar els terminis.

És una pràctica que fa anys que es practica en ajuntaments d'un altre signe polític. De vegades té a veure amb la pròpia lentitud burocràtica, i d'altres amb el desconeixement dels ciutadans, que tenen l'obligació d'empadronar-se. Però en algunes localitats amb un percentatge d'immigració alt es practica com a mesura de dissuasió.

➡️ Política

Més notícies: