Sílvia Paneque parlant davant d'un micròfon amb una bandera de fons.
POLÍTICA

Paneque fitxa la seva parella per al Govern... i provoca una baralla entre ERC i Junts

El processisme continua perdut després de la pèrdua de vots i poder: ja ni oposició són capaços de fer

Que la capacitat dels partits processistes de governar Catalunya estava en dubte és una evidència. Incapaços de fer front a la sequera, l'educació per terra, delinqüència disparada, la sanitat amb retallades i sense poder tirar endavant projectes... Al final, els votants van donar el seu veredicte i els van enviar a l'oposició.

Ara, ja amb el Govern de Salvador Illa del PSC, el processisme també comença a demostrar que, potser, això de fer oposició també pot venir gran.

Aquest cap de setmana es coneixia que Sílvia Paneque, consellera de Territori, ha fitxat el seu marit com a cap de gabinet. Alfons Jiménez, que és expert en protocol, ja exercia actualment de cap de protocol a la Generalitat, però en aquest cas, a la delegació del Govern a Girona.

Hom podria pensar que seria una bona ocasió perquè l'oposició carregués contra l'executiu de Salvador Illa. Encara que això de col·locar familiars també fos marca de la casa d'ERC i Junts (Núria Vergés, germana de l'exconsellera Alba Vergés, va ser fitxada per Tània Verge a Feminismes; i, per exemple, la dona de Carles Puigdemont va ser contractada per la Diputació de Barcelona quan els juntaires governaven aquesta institució al costat del PSC). Tot i això, el processisme ha estat incapaç d'exercir oposició i s'ha embrancat en una nova baralla.

Jordi Turull, secretari general de Junts, es feia ressò de la notícia amb un dard enverinat a ERC. "Segueix el silenci a la sala del 'sí exigent i/o crític'. Això dels 'valors republicans' deu anar per barris", deia el dirigent juntaire.

Molts simpatitzants i dirigents republicans es van mostrar indignats per les paraules de Turull, i li van retreure que feia més oposició a ERC que al mateix PSC. La crítica més destacada va ser la de Raquel Sans, portaveu del partit de Marta Rovira i membre de la Mesa del Parlament. "L'oposició s'ha de fer al govern, diria. Segueix el soroll a la sala dels que només parlen d'unitat independentista en campanya", escrivia. I aprofitava per tornar-li el dard enverinat: "Si volem reconstruir ponts, que tinc molt clar que cal fer-ho, penso honestament que aquesta no és la manera".

Les relacions entre ERC i Junts segueixen trencades després de la decisió dels republicans d'investir Salvador Illa. Als de Carles Puigdemont els està costant pair que perdessin les eleccions, que s'esfumés la majoria processista al Parlament i que els de Marta Rovira optessin per votar a favor del PSC per evitar noves eleccions. Tal com ha començat la legislatura, fa pinta que se li farà llarga... no al PSC, sinó a ERC i, sobretot, Junts.

➡️ Política

Més notícies: