Muntatge amb un primer pla més gran d'Oriol Junqueras mirant cap a la foto de fons, que és la façana de la seu de La Caixa, i un altre pla curt més petit de Jordi Turull
POLÍTICA

Inversors internacionals, en alerta després del pacte entre PSOE i Junts

Maniobres a molt alt nivell

Els inversors internacionals es posen en guàrdia davant del pacte entre el PSOE i Junts. L'empresa de gestió financera Kepler Cheuvreux ha alertat els seus socis de possibles ingerències polítiques a la banca. Concretament, en un dels bancs més representatius de Catalunya: CaixaBank.

Les empreses no tornaran, però es pot pressionar

Com informava e-notícies fa uns dies, les empreses que van fugir el 2017 no tenen intenció de tornar-hi . Però això no vol dir que no se les pugui pressionar. En aquest sentit, la firma Kepler assenyala que “Resulta cada cop més clar que el sector bancari és un blanc fàcil perquè el Govern espanyol ho exploti amb fins polítics”.

El cas de Caixabank és més vulnerable que altres per dues raons. La primera és que l'Estat controla un 17% del banc. La segona és la possibilitat que el Ministeri d'Economia traspassi el control polític de la Fundació La Caixa a la Generalitat.

Per això, i com avançava Vozpopuli, la firma Kepler explicava als seus socis que el govern central “podria tenir influència” en el traspàs de seus. Però sigui com sigui, per entendre la maniobra cal tenir present l'estructura institucional del banc.

El processisme va per la Fundació

CaixaBank, com a entitat financera, té diversos accionistes, molts de fet. Dentre tots ells, el que té un major percentatge és Criteria , amb un 32,24%. I Criteria és un hòlding financer que està sota control de La Fundació la Caixa.

El cas és que, des del 2013, la llei de caixes va treure a les comunitats autònomes el control sobre les caixes d'estalvis. D'aquesta manera, la supervisió política requeia a l'Estat a través del Ministeri d'Economia. I és a això a què aspira ara el processisme: a la supervisió.

El seu objectiu és pressionar Sánchez perquè els traspassis la supervisió de la Fundació a la Generalitat. Així, durant aquesta legislatura, podríem veure un canvi a la llei del 2013 per fer això possible. Cosa que ha posat en alerta el BCE i, per tant, els inversors internacionals.

Controlar La Fundació: més poder del que sembla

Cedir la supervisió política no és una anècdota. La Fundació té participacions estratègiques en empreses de primer ordre que es poden traduir en butaques a consells d'administració. En casos com el de Naturgy - que també se'n va anar el 2017 - La Fundació, a través de Criteria, és el primer accionista.

A més, en tots aquests moviments hi ha personatges a l'ombra que poden fer de pont. Jaume Giró, per exemple, va ser president de La Fundació abans de ser –per Junts– el conseller d'hisenda del govern d'Aragonès. I com assenyalaven algunes fonts a Vozpopuli, és molt probable que l'exconseller exerceixi un paper important.

En fi, els tripijocs que ha mobilitzat el pacte d'investidura s'han deixat sentir molt amunt. Cosa que, de moment, no s'ha interpretat de manera positiva: a l'inrevés, es veu com un risc. Ara com ara, i a l'espera de comprovar com es resol aquest assumpte, els inversors internacionals es posen en alerta.