Muntatge amb un primer pla més gran d'Oriol Junqueras mirant cap a la foto de fons, que és la façana de la seu de La Caixa, i un altre pla curt més petit de Jordi Turull
POLÍTICA

ERC i Junts: a la recerca d'empresaris aliats

L'independentisme dona per perdudes empreses com Caixabank i en busca altres de noves

Les 7000 empreses que van deixar Catalunya no tornaran. I no perquè el PSOE no ho vulgui - ho va incloure al pacte d'investidura -, sinó perquè a ERC i Junts no els interessa. El pla no passa per anar tocant les portes dels consells d'administració de les (ex)glòries de l'economia catalana.

El PSOE a favor de les empreses: per què no els independentistes

En els darrers dies hem vist com grups econòmics com el Cercle d'Economia es posicionaven a favor de l'amnistia. Ho consideraven un element pacificador que donaria allò que més necessita un empresari: calma i estabilitat. En aquesta línia, doncs, hi ha hagut una coincidència d'interessos entre els socialistes i l'empresariat català.

El més intuïtiu seria que els partits processistes lluitessin per fer tornar les empreses, algunes tan il·lustres a Catalunya com Caixabank. Però en aquest punt hi ha una divergència irreconciliable. I és que el suport dels empresaris a l'amnistia està condicionat a alguna cosa: la renúncia explícita i pública a la unilateralitat.

El nou poder econòmic

El 2017 i els anys següents van deixar una situació política gens atractiva per a l'economia. Això va produir una situació en què certes fortunes van esperar que amainés el temporal i altres que directament van fugir. El que, tot plegat, va conduir a una Catalunya on política i economia van fer vides separades.

Com assenyala Marcos Lamelas a El Confidencial, el processisme dóna per perdut tot allò i ara posa la vista en un nou teixit empresarial. Ja no es tractaria de portar-se bé amb el clàssic poder econòmic (Caixa, Sabadell, Naturgy, etc). L'objectiu ara és arribar a una entesa amb una elit empresarial formada per empreses com Fluida, Grifols i allò que sorgeixi del projecte 22@.

En resum: el processisme i l'amnistia han dibuixat un panorama en què tot s'ha de concretar. I a més, l'elit catalana no troba un lloc de reunió on teixir les xarxes del poder. El Barça, antic estendard de Catalunya, no sembla que estigui en una situació que li permeti ser el lloc on es dissenya el futur.

➡️ Política

Més notícies: