Pla curt de Pablo Hasel mirant de banda amb cara d'enfadat durant un dels seus judicis

POLÍTICA

Pablo Hasel, el nou 'aliat' de Puigdemont a la seva guerra amb ERC

Unes declaracions de Josep Valtònyc han activat la denúncia de Waterloo contra el Govern de Pere Aragonès

El raper Pablo Hasel porta a la presó des del 2021 per agredir un periodista i amenaçar un testimoni en un judici. A més, acumula diverses acusacions i sentències per injúries a la Corona i enaltiment del terrorisme. El processisme el va convertir en un màrtir de la causa, del qual es va oblidar tan ràpidament com l'havia encimbellat.

Hasel ha passat aquests últims tres anys entre el silenci i l'oblit, fins que l'entorn de Carles Puigdemont se n'ha tornat a recordar. Ha estat Josep Valtònyc, un altre raper que en la fugida de la justícia espanyola va entaular una estreta amistat amb l'expresident fugat. En una xerrada a Vilaweb, mig afí a Waterloo, Valtònyc va assenyalar el Govern de la Generalitat com a responsable de la situació que està vivint a la presó.

Segons l'amic de Puigdemont, “l'únic músic empresonat en democràcia és a Catalunya i no se'l tracta com un pres polític”. Es pregunta si de veritat la Generalitat no se n'avergonyeix. "Pere Aragonès sí que té temps per anar a Mèxic ia Colòmbia a parlar de Víctor Jara, però per a Pablo Hasel no té temps", ha afirmat.

Puigdemont porta el cas de Pablo Hasel a la UE

Després de les paraules s'han activat tots els terminals de l'entorn de Carles Puigdemont per carregar contra el Govern d'ERC. El mateix expresident ha recollit el guant de Valtònyc, enviant una carta al Comissari de Justícia de la UE per demanar que investiguin el cas de Parlo Hasel. Forma part, diu, dels “centenars de persones perseguides pels poders judicials espanyols”.

Després de les paraules s'han activat tots els terminals de l'entorn de Carles Puigdemont per carregar contra el Govern d'ERC. El mateix expresident ha recollit el guant de Valtònyc, enviant una carta al Comissari de Justícia de la UE per demanar que investiguin el cas de Parlo Hasel. Forma part, diu, dels “centenars de persones perseguides pels poders judicials espanyols”.

El director de Vilaweb, Vicent Partal, es va sumar a la denúncia acusant la Generalitat d'“aplicar a Pablo Hasel unes restriccions que no aplica a qualsevol pres”. Va subratllar que "no està passant en una presó de Madrid, sinó a Lleida". A més, va afirmar que "no és a la presó per fer alguna cosa il·legal, sinó per les lletres d'unes cançons i haver-se posicionat políticament contra el règim[espanyol]".

Sobre Pablo Hasel pesava una condemna de dos anys i una altra de dos anys i mig, per les lletres de les seves cançons i missatges a les xarxes socials. Tot i això, no va entrar a la presó perquè no tenia antecedents. El Tribunal Europeu de Drets Humans va avalar la condemna de nou mesos per exaltació del terrorisme, a què s'uneixen les sentències per les agressions al periodista i al testimoni en un judici contra un agent de la Guàrdia Urbana.

Valtònyc, Waterloo i la campanya contra Esquerra

Valtònyc mateix va denunciar en la seva intervenció a Vilaweb que TV3 no ha volgut emetre un documental sobre rapers represaliats. Forma part d'aquesta estratègia de l'ecosistema de Waterloo de diferenciar Junts i Puigdemont d'ERC, el Govern i els seus mitjans afins. Mentre l'expresident encara estaria compromès amb la causa, Esquerra seria artífex de la traïció i còmplice de la repressió de l'Estat espanyol.

El raper mallorquí s'ha prodigat a les seves últimes cançons contra dirigents d'ERC com Gabriel Rufián. Això contrasta amb la devoció de Valtònyc cap a Puigdemont, a qui a la seva partida li va agrair “la companyia d'aquests sis anys de lluita”. Ara, la seva denúncia del cas Hasel ha servit a Puigdemont com a nova arma llancívola contra Esquerra.

Josep Valtònyc afirma que “si no som independents és per culpa dels polítics”, però salva Puigdemont, que “m'ha fet de pare”. Cal recordar que el mateix Valtònyc va demanar perdó recentment a la Guàrdia Civil per evitar la presó. Ara dóna un cop de mà al seu amic a Waterloo per fer la guerra contra ERC amb Pablo Hasel com a arma llancívola.