Muntatge fotogràfic amb el Parlament de Catalunya de fons i amb Yolanda Díaz, Ada Colau, Jéssica Albiach i Pablo Iglesias en primer pla
POLÍTICA

Les dues decisions dels Comuns després de la patacada de diumenge

Catalunya en Comú mou fitxa en dues direccions després d'evidenciar els mals resultats de Sumar i Podem a Galícia, on han quedat fora del Parlament amb resultats molt pobres

Sembla que l'esquerra de l'esquerra ha vist les orelles al llop després de la desfeta electoral de diumenge a Galícia. Podem i Sumar no van arribar ni al 3% dels vots per separat i fins i tot el Pacma va treure millors resultats que els d'Irene Montero. L'entorn de Yolanda Díaz -gallega ella- va treure tota l'artilleria i fins i tot va enviar Ada Colau a fer campanya, però no va servir de res. El cop és tan fort que alguns a Catalunya sembla que n'han pres nota i comencen a moure fitxa, no sigui el cas que els passi el mateix a les catalanes.

Catalunya a Comú no ha trigat a reaccionar després del recompte de vots a Galícia. Joan Mena, portaveu de la formació, enviava un missatge a Podem aquest mateix dilluns i els demanava unitat. “Som partidaris de crear espais unitaris, perquè estem convençuts que tenim molts punts en comú” assegurava. És el primer moviment dels Comuns, que formen part del nucli dur de Sumar, i que ho fan debilitats després del que va passar diumenge.

El resultat de Podem va ser nefast, ridícul. Demostra que la formació de Pablo Iglesias està tocada de mort i va camí de l'extinció. El que passa és que Sumar torna de Galícia molt afeblida i amb Yolanda Díaz qüestionada. Aquesta primera jugada de fer una crida a la unitat a partir dels Comuns no és només un gest: arriben les eleccions basques, les europees i catalanes i l'espai de Sumar i Podem se la juga, i molt.

Imatge d'Ada Colau, dels Comuns, amb Jaume Collboni, del PSC

Però la formació de Jéssica Albiach i Ernest Urtasun no s'ha quedat aquí. Conscients de la seva fragilitat, intenten amb totes les forces entrar al govern de l'Ajuntament de Barcelona. Després de mesos a la defensiva, han mogut fitxa i permetran la tramitació del pressupost municipal a la comissió d'Economia. D'aquesta manera, Jaume Collboni podrà portar els comptes al ple, encara que la formació d'Ada Colau ja ha avisat que només els votarà si entra al govern.

Aquesta és, doncs, la segona decisió dels Comuns després de Galícia: deixar de lamentar-se per 'pressionar' Jaume Collboni. L'alcalde socialista de Barcelona no sembla voler Ada Colau al seu govern, però Barcelona en Comú segueix insistint i ja no sap què fer amb el seu líder, que descarta quedar-se fora de l'executiu pel bé comú. Ara, Jaume Collboni té 30 dies per tancar el seu acord, que sembla tenir fet amb ERC i que només vol els Comuns sense Colau.

Sigui volent o no, la decisió dels ecosocialistes implica que en un mes tindrem govern. O el PSC pacta amb Comuns i Esquerra, o els de Colau trenquen definitivament amb el PSC i se centren a les eleccions catalanes. Governar implica càrrecs, diners i tranquil·litat interna, més quan has vist què els ha passat als teus companys gallecs.

L'excaldesa de Barcelona, Ada Colau; i la presidenta dels Comuns al Parlament, Jéssica Albiach, durant la Green Social Summit

Podem i els Comuns, obligats a entendre's

Allargar la mà als teus enemics íntims i governar una de les principals institucions del país. És el pla dels Comuns per encarar dues cites electorals importants. Si Sumar i Podem van separats a les europees, el daltabaix pot ser de campionat, un fet similar a les catalanes. Podem no té estructura a Catalunya, però els pocs vots que arrossega poden ser determinants per deixar els Comuns per sota del PP i Vox.

No hi ha més remei que entendre's, diu la teoria. El problema és que les relacions estan totalment trencades i molts dirigents dels Comuns han trencat el carnet de Podem i tots els ponts amb la formació de Ione Belarra i Irene Montero. Ada Colau i Pablo Iglesias se les han tingut públicament i és previsible que alguns vulguin morir matant.

De moment, Catalunya en Comú fa el primer pas i rebaixa la tensió, tant amb Jaume Collboni, a qui fa un gran favor, com a Podem, amb qui vol tornar a entendre's. Els funestos resultats a Galícia ja ens han dut les primeres conseqüències.

➡️ Política

Més notícies: