Primer pla d'Oriol Junqueras
POLÍTICA

Oriol Junqueras rectifica

El líder d'ERC ara nega que hi hagi un acord per a l'amnistia

Oriol Junqueras fa marxa enrere i rectifica el discurs oficial d'ERC des de fa uns dies. Ho va dir ell mateix a Madrd ja fa gairebé dues setmanes i ho va repetir Pere Aragonès dies enrere: "l'amnistia és un fet". Els republicans confirmaven que l'acord era total, però tant socialistes com Sumar i Carles Puigdemont ho van desmentir. Ara ha estat el mateix Junqueras des del Congrés qui va admetre que l'acord no està tancat.

"Quan el PSOE es comprometi sense cap dubte en qüestions sobre l'amnistia o les rodalies, serà possible arribar a un acord o no", deia Junqueras. El president d'Esquerra afegia: "No estan prou avançades les negociacions perquè hi hagi un acord". D'aquesta manera, ERC assumia el seu error i feia marxa enrere.

El candidat número 1 d'ERC per Barcelona al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, compareix després de conèixer els resultats de la jornada electoral

Els nervis són evidents dins Esquerra Republicana de Catalunya. La seva posició és estranya: tenen més poder que mai, però la seva situació és fràgil, perden vots a cada elecció i no saben què fer per frenar la sagnia. Les negociacions amb Pedro Sánchez les està capitalitzant Carles Puigdemont i ERC necessita alguna carta guanyadora per recuperar terreny.

En aquest procés hi ha Oriol Junqueras, que va tornar a viatjar a Madrid a finals de setmana. La intenció no és cap altra que acaparar els focus i semblar ell el garant de l'amnistia i altres acords. El problema és que no es pot donar per fet un dia i rectificar dues setmanes després. No és coherent, demostra debilitat i reforça l'enemic.

Junqueras va aparèixer al Congrés poc després del debat de política general, on Pere Aragonès va posar a sobre la taula el referèndum. Després de donar per feta l'amnistia -la mateixa que ara Junqueras nega- va exigir que aquesta sigui la legislatura de la consulta. El president de la Generalitat vol que hi hagi un referèndum el 2027 i aquests quatre anys serveixin per posar-hi les bases. Doncs ni en això hi ha una opinió unànime dins d'ERC.

El president d'Esquerra va evitar posar el referèndum com a línia vermella, conscient que és una tasca gairebé impossible. El problema de la seva sinceritat és que deixa en paper mullat Aragonès i al president només li faltava això. Pere Aragonès necessita marcar perfil, exercir lideratge i ni els seus no l'acompanyen.

Que Oriol Junqueras rectifiqui seria en certa manera una bona notícia. Fins i tot una certa sinceritat seria d'agrair. El problema és que els que van crear el conflicte el 2017 no poden ser mai part de la solució.

➡️ Política

Més notícies: