Plànol mitjà d'Oriol Junqueras durant un míting d'ERC a la campanya de les eleccions municipals del 2023
POLÍTICA

Oriol Junqueras, el nou Pedro Sánchez

Junqueras no només li assegura els vots, sinó que compra tot el discurs

Oriol Junqueras ja no és el que era. Fa només uns dies Albert Botran de la CUP assegurava que ERC no condiciona la política espanyola, sinó que és “el PSOE qui està condicionant la política catalana”. El cap de files dels anticapitalistes enviava un missatge directe a Oriol Junqueras, a qui demanava que havia de "trencar la seva relació tòxica amb Pedro Sánchez".

No és usual que a E-Notícies fem massa cas a les paraules de la CUP, més acostumats a proclames buides ia receptes que ni ells compleixen. En aquest cas, però, Botran va fer un diagnòstic d'Oriol Junqueras que el mateix president d'ERC es va encarregar de ratificar aquest dimarts a la tarda a Tàrrega.

ERC segueix de campanya i no escatima esforços, sabent que les enquestes no són encoratjadores. Junqueras no para, i a falta de lideratge de Pere Aragonès és ell qui surt als cartells, fa els mítings i posa la cara. Si es confirma la derrota, també serà Junqueras qui l'hagi d'assumir.

El que és curiós és com Esquerra ja dóna per segur els seus vots a la investidura de Pedro Sánchez. Ho confirmava ahir al debat de TV3 Rufián i ho va tornar a assumir el mateix president dels republicans. "Els nostres vots no serviran perquè governi la dreta extrema i l'extrema dreta", va dir Junqueras.

Si un fa memòria són les mateixes paraules que va fer servir Pedro Sánchez a les municipals i per justificar la convocatòria d'eleccions. Aquesta assimilació del PP com a "dreta extrema" i un joc de paraules que només s'havia escoltat al candidat del PSOE. Ara també és Oriol Junqueras qui copia el relat del president del Govern i confirma que potser Albert Botran de la CUP tenia raó.

L'indult a Junqueras i la relació amb Sánchez

Cal recordar que Oriol Junqueras no segueix a la presó gràcies als indults del Govern de Pedro Sánchez. Juan José Aizcorbe, candidat de Vox per Barcelona, ho definia molt bé al debat de TV3. No és que Rufiñan i ERC hagin aconseguit massa coses per als catalans aquesta legislatura al Congrés. El que han tret del PSOE a canvi de votar-ho gairebé tot és per als seus, perquè els seus polítics presos surtin al carrer.

A partir d'aquesta premissa, que no pot ser més certa, es construeix una relació entre Junqueras i Sánchez, entre el PSOE i ERC, que va més enllà de la negociació política. Rufián ja ha confirmat que tornaran a seure al costat del PSOE a Madrid, és igual el preu. Primer Oriol Junqueras i els seus, després els catalans.

➡️ Política

Més notícies: