Muntatge d´un primer pla de Mireia Vehí amb una foto d´un cartell del Consell Comarcal del Ripollès
POLÍTICA

La CUP pacta amb el PSC en vigílies de les generals

A ERC també han pecat de coherència

Aquest dilluns, Amadeu Rosell (ERC) ha estat investit president del Consell Comarcal del Ripollès, inaugurant la constitució del nou govern format per ERC, PSC i la CUP per al període 2023-2027.

La coalició de govern tripartit d'esquerres que no es va poder aconseguir a Ripoll es materialitza ara a l'entitat supramunicipal, tot i que els independentistes van obtenir 15 regidors de 19.

Gràfic que mostra la composició del Consell Comarcal del Ripollès de 2023

La CUP, que sempre ha criticat el PSC “de la calç viva” i del 155, han preferit un pacte d'esquerres abans que independentista. “Respon a la necessitat de lluitar contra la nova dreta populista”, ha dit Àlex Medrano, un dels seus representants. Aquesta actitud no sembla gaire sensata pocs dies abans de les eleccions generals, on tots els sondejos mostren que podrien perdre, com a mínim, la meitat dels seus representants.

A ERC també han pecat de coherència en demanar Pere Aragonès i els seus màxims dirigents, pactes només amb forces independentistes, i criticar l'actitud de Junts a la Diputació de Barcelona i molts ajuntaments. Tot i això, allà on puguin encapçalar un govern, com en les diputacions de Lleida i Tarragona, o sigui més còmode de governar, no tenen cap problema a entendre's amb els socialistes.

Plànol mitjà del President de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, amb el puny enlaire en un míting d'Esquerra Republicana

Manoli Vega, candidata de Junts per Ripoll, va denunciar que ERC va trencar un acord aconseguit el 12 de juny per governar el Consell, a causa de pressions internes (segons va justificar Esquerra republicana), per aconseguir una moció de censura a la capital comarcal i investir Chantal Pérez (ERC) com a nova alcaldessa. “No tolerarem aquest xantatge en un intent desenfrenat per aconseguir l'alcaldia de Ripoll i vincular-ho amb el consell comarcal”.

Amadeu Rosell va rebre 10 vots de la seva formació, el PSC i la CUP. Manoli Vega 7, els del seu partit Junts i Aliança catalana, i finalment 2 abstencions de MES i IC. El nou president de l'entitat va declarar: “El meu objectiu principal és arribar a consensos i acords on tinguin al centre les persones, el benestar i els drets”.

Sílvia Orriols, líder d'Aliança Catalana, s'ha mostrat contrària a l'acord i ha declarat: “… En comptes de fer recular els partits imperialistes i del 155,
els fem partícips dels nostres governs normalitzant la seva ocupació, com volen que el món ens cregui quan diem que som un poble oprimit? Si després pactem amb l'unionisme per assolir alcaldies, consells comarcals i diputacions…”. Sembla que, amb l'excusa d'Aliança Catalana, la CUP sí que pot pactar amb el PSC encara que no fos necessari i existís una altra aritmètica possible.

Primer pla de Sílvia Orriols somrient

O almenys així ho pensa Àlex Medrano, de la CUP, que sosté que cal alliberar la “mirada liberal imperant -en referència a Aliança Catalana-”, “… Aquesta és una oportunitat per treballar en polítiques que permetin teixir un nou horitzó”.

Sembla doncs que la CUP i ERC sí que poden arribar a acords amb els socialistes si és per l'enfado que encara porten pels fets a l'Ajuntament de Ripoll.

➡️ Política

Més notícies: