Carles Puigdemont parlant a un micròfon amb una bandera catalana de fons.
POLÍTICA

Un organitzador de l'acte indepe on va participar Puigdemont fuig amb els diners

Jordi Mateu es troba desaparegut des del 28 de setembre

L'independentisme es va vestir de gala el 28 de setembre passat per celebrar a Arenys de Mar un gran acte commemoratiu del referèndum de l'1-O. En aquell acte van estar les entitats civils (ANC, Consell de la República i Òmnium Cultural), i va comptar amb una nodrida representació de líders processistes. Carles Puigdemont va participar a través de videoconferència en un esdeveniment festiu amb magnificència on no va faltar de res.

Un grup de persones estan reunits en un saló veient una projecció en una pantalla gran.

Però els esdeveniments han fet un gir inesperat. Segons ha avançat La Vanguardia, el principal impulsor de l'acte, Jordi Mateu, està desaparegut des d'aquell dia i està a la recerca i captura com a sospitós d'un delicte d'estafa. El susdit es va esfumar sense pagar un euro als artistes i als que es van encarregar de muntar tot el tinglado.

No es tracta d'una estafa a gran escala, sinó de l'engany d'un veí del poble que va aconseguir muntar un acte amb els polítics i la música, i després fugar-se amb els diners. Les empreses denuncien que no han vist ni un duro del que els devia aquest senyor, que està desaparegut amb un deute de 100.000 euros. Tots es pregunten ara com una sola persona els ha pogut enganyar a tots.

La gran estafa

El més curiós del cas és que organitzacions com l'ANC que figuraven com a organitzadors de l'acte, ara es renten les mans. Altres com Òmnium Cultural, els CDR, l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) o el mateix Consell de la República de Carles Puigdemont, també van donar suport a l'acte. L'ajuntament d'Arenys de Mar ha demanat a la Fiscalia que obri una investigació per estafa.

L'esdeveniment va comptar amb la presència de destacats líders processistes com Lluís Llach, Jordi Turull, Laura Borràs, Tània Verge i Vicent Partal. No van faltar les actuacions de grups com La Salseta del Poble-sec, Quico el Cèlio i Cesk Freixes. Tot va sortir a demanar de boca, però empreses i artistes no van trigar a adonar-se que havien estat estafats.

Una sola persona

El més surrealista d'aquest cas és que una sola persona, un veí d'Arenys de Mar, va aconseguir muntar un gran esdeveniment amb la plana més gran del procés i escapolir-se amb els diners. Així ho ha confirmat l'ajuntament a Rac1. Segons l'alcalde, Jordi Mateu feia "un o dos anys" que vivia al poble i "ha aconseguit enganyar-nos a tots" amb l'organització d'aquest acte.

Va ser Jordi Mateu qui es va posar en contacte amb l'alcalde fa un any per proposar-lo organitzar un acte en commemoració del referèndum de l'1-O. Li va dir que l'ajuntament només hauria de cedir l'espai, així que l'alcalde va acceptar. Segons l'alcalde, l'home va començar a prometre “coses estranyes” que feia cada cop menys creïble l'acte. Com la presència de motoristes, cònsols, vaixells i talls de carretera.

Quinze dies abans de l'esdeveniment, Mateu va confessar a l'alcalde que no podia portar molts dels grups que havia promès. El dia 28 de setembre no es va presentar, malgrat l'èxit d'assistència, l'organització va ser un caos. Des de llavors no respon al telèfon ni als missatges de whatsapp, ia casa seva no hi ha ningú.

➡️ Política

Més notícies: