Muntatge amb un pla mitjà curt de Santiago Abascal amb cara seriosa i un altre d'Alberto Nuñez Feijóo somrient

POLÍTICA

El desafiament de Santiago Abascal al PP a quinze dies de les eleccions catalanes

Les paraules del president de Vox després de l'anunci de Pedro Sánchez han sentat molt malament a Gènova

Els partits catalans prenen posició al voltant de la crisi oberta per Pedro Sánchez a dues setmanes de les eleccions al Parlament. El PSC intenta capitalitzar l'eufòria sanchista desencadenada aquests dies a l'esquerra, mentre els partits processistes posen l'accent a la repressió per neutralitzar l''efecte Sánchez'. A la dreta, el PP d'Alejandro Fernández es presenta com l'alternativa al sanxisme, mentre que Vox aprofita la crisi oberta per Pedro Sánchez per continuar rivalitzant amb el PP.

El partit d'Ignacio Garriga estava en aquestes eleccions amb un dilema, centrar la campanya en els atacs al PSC i el processisme, o accentuar la crítica al PP per disputar-li la quarta plaça. Santiago Abascal ha deixat clara la seva línia en la compareixença posterior a l'anunci de Pedro Sánchez. El president de Vox ha centrat el seu discurs al PP, i ha demanat que trenqui qualsevol contacte amb el PSOE.

"Esperem que altres es decideixin a contribuir en aquest esforç sense el més mínim indici de col·laboració un autòcrata enrabiat i desfermat", ha declarat Abascal. D'aquesta manera, insisteix en la idea que el PP fa una oposició tèbia a Pedro Sánchez, pactant fins i tot amb el PSOE el repartiment de càrrecs i prebendes. Així pretén presentar Vox com a única alternativa real del constitucionalisme, amb la clara intenció d'aplanar el camí a Ignacio Garriga en la campanya de les eleccions catalanes.

Enuig monumental al PP per les paraules d'Abascal

“En aquest escenari, és exigible a la direcció nacional del PP que trenqui tota negociació, molt especialment al CGPJ, i que trenqui qualsevol tipus d'acord amb el Govern de Pedro Sánchez. Que se sumi a la denúncia nacional i internacional que Vox fa des de fa molt temps que està en solitari, i que es comprometi a trencar d'una vegada per totes l'aliança vigent entri amb el PSOE a Europa”, ha dit Santiago Abascal. Ha advertit que “el pitjor de Sánchez encara ha d'arribar”, i que “a nosaltres només ens queda construir una alternativa que sigui viable com ha fet Vox”.

El missatge de Santiago Abascal ha sorprès i molt entre les files del PP, on creuen que no era el moment de rivalitzar entre les dretes sinó de posar el focus a la crisi del Govern de Pedro Sánchez. Fonts internes del partit asseguren que Vox ha declarat la guerra oberta al PP, a qui consideren que ha ficat al mateix sac que el PSOE. Els ànims estan caldejats a Gènova, on recorden els d'Abascal que governen junts a desenes de municipis, comunitats i diputacions.

A més de titllar d'oportunista el president de Vox, consideren que amb les paraules ha obert la veda a l'enfrontament directe entre els dos partits de la dreta a Catalunya. Però l'enuig va més enllà, ja que creuen que el PP d'Alejandro Fernández ha estat molt respectuós sempre amb Vox, que veuen com una competència lleial. Gent propera a la direcció nacional veu més lluny que mai el partit d'Abascal i llancen una advertència: l'enfrontament no beneficia més que el PSOE, però Vox hi perd més que el PP.

Cap a una alternativa constitucional?

A Vox consideren fonamental la cita electoral del 12-M per consolidar-se com a partit del futur govern alternatiu al sanxisme. Però a més, volen que aquestes eleccions serveixin per rellançar Vox després de la crisi interna oberta l'estiu passat, i els mals resultats a Galícia i al País Basc. A més, Catalunya ofereix totes les condicions per donar altaveu al seu discurs, sobretot pel que fa a la unitat nacional i la seguretat als barris.

Pel que fa al PP, durant un temps ha planejat la possibilitat d¿una aliança amb el PSOE moderat per evitar l¿aliança amb Vox. Però la Gran Aliança descarrila amb la decisió de Pedro Sánchez de quedar-se, ja que s'obre una etapa encara més sanchista, és a dir, més escorada a l'esquerra i més bel·ligerant amb la dreta. Això obliga el PP a pensar en l'aliança amb Vox com a única opció real d'arribar a la Moncloa.

Al PP hi ha amplis sectors que veuen l'aliança amb Vox com a mal menor, però detalls com el discurs d'Abascal ahir compliquen la reconstrucció dels ponts. El que més molesta al PP és la superioritat moral que demostra Vox al parlar-ne, tenint en compte que van treure 104 diputats més que ells. Per això veuen difícil un acostament després del 12-M, tret que Vox rebaixi el to i assumeixo la seva posició secundària.

➡️ Política

Més notícies: