Josep Rull en un acte al setembre de 2022 al País Basc

POLÍTICA

Per què Junts per Catalunya enviarà al seu número 3 Josep Rull als debats

Carles Puigdemont prefereix mantenir la número dos lluny del cos a cos i aposta per un vell rocker de Junts

Ni Carles Puigdemont, ni Anna Navarro. Serà Josep Rull, número tres de Junts per Catalunya qui assisteixi als debats electorals d'aquesta campanya. Rull ha tornat per la porta gran a la política catalana després dels indults i està cridat a ser el líder de Junts al Parlament si Puigdemont abandona. De moment, serà l'encarregat de fer arribar el missatge als debats.

Cal tenir en compte que el d'Amer segueix sense voler trepitjar terra català per por de ser detingut. La seva formació va demanar que el debat de TV3, el més vist, es fes a Perpinyà, cosa que la televisió pública catalana ha descartat. A partir d'aquí, Junts ha decidit optar per Rull i no per Anna Navarro. El flamant fitxatge de Puigdemont no té prou bagatge polític i seria un suïcidi polític que fos ella la representant als cara a cara.

Navarro, empresària d'èxit, ha patit alguna polèmica les darreres setmanes en xarxes per alguns vídeos seus. No seria assenyat que anés a parlar de transició energètica, impostos, pactes o immigració. És en aquest escenari que emergeix el perfil de Josep Rull, amb un to assossegat i que és capaç de dir allò que calla Carles Puigdemont.

Rull i Turull en un acte de Junts per Catalunya

Josep Rull, la veu del que Puigdemont no diu

Carles Puigdemont no es mulla durant aquests 15 dies més enllà de parlar del seu retorn, les emocions i la bandera. Evita parlar d'impostos, d'infraestructures i la poca cosa que ha manifestat ha estat per ficar la pota. En una entrevista aquest dilluns a Nació Digital, es mostrava contrari al Hard Rock. Hores després sortien alcaldes de Junts a Tarragona mostrant el seu compromís amb el projecte.

L'expresident sap que el seu relat es basa en la seva figura, no en les polítiques. El seu discurs, doncs, va del retorn, de culminar un projecte inacabat, de tancar el cercle. La manca de lideratge en el processisme reforça les seves paraules i el catapulta com a alternativa a Salvador Illa, de manera que Puigdemont creu que és molt millor evitar qualsevol mena de cos a cos.

Imatge del debat electoral de La Vanguardia i RAC1 el 26 d'abril del 2024

L'escollit és Josep Rull, diputat del 1997 al 2019 i conseller de Puigdemont durant el Procés. Gat vell, doncs, de la política, ja va participar en el debat de RAC1 i La Vanguardia. La seva presència va desconcertar els altres actors processistes, que van atacar Puigdemont sense ser-hi i de manera discreta, de manera que Junts va sortir força indemne.

Josep Rull té un perfil moderat, empàtic, d'escolà que mai no ha trencat un plat. Va ser, a més, un dels presos de Junts amb Turull, de manera que Aragonès no buscarà el cos a cos amb ell. Es tracta d'una elecció intel·ligent i, certament, l'única amb criteri. L'alternativa era optar per Albert Batet o per algun dels caps de llista territorials, amb menys experiència que Rull.

Hi ha una altra variable a tenir en compte: si Carles Puigdemont no aconsegueix els 68 vots favorables a la investidura, seria previsiblement Josep Rull el nou cap de files. Arriba la redempció per al de Terrassa, que de moment es guanyarà el favor del seu 'cap' Puigdemont, donant la cara als debats que encara han d'arribar.

➡️ Política

Més notícies: