Imatge d'Isabel Díaz Ayuso en un míting del PP amb una pantalla de fons amb la seva pròpia imatge
POLÍTICA

La profecia d'Isabel Díaz Ayuso que el PSOE ha complert en només una setmana

A Bilbao no són gaire de lluir segons quines banderes que estan fins a citades a la Constitució

La relació del PSOE amb la bandera d'Espanya és certament difícil. Nascut el 1879 de la mà de Pablo Iglesias, els seus militants sempre s'han sentit més a gust enarborant banderes vermelles. També, des dels anys 30, s'han tret les ganes d'onejar teles al vent lluint ensenyes republicanes. Això d'aixecar la bandera vermella i grogas, gairebé sempre, no ha estat cosa seva.

Pedro Sánchez, amb tot, ho ha intentat. El 2015, donava mítings davant de banderes nacionals. Deia que la bandera d'Espanya era “tan del PSOE com de la resta”.

Després, darrerament, l'ha incorporat al logotip España Avanza i, també, la va presentar en format portàtil -enarborades pels militants- al míting d'IFEMA del 26 de novembre passat.

Consell

Davant d'aquella mostra de patriotisme, Isabel Díaz Ayuso, la presidenta madrilenya, va felicitar els socialistes, però també els va donar un consell. Per a la qual molts voldrien veure com a propera candidata popular a la Presidència del Govern, el següent era lluir-la a Catalunya, Navarra i el País Basc.

Sense sorpreses

El seu consell va caure en sac trencat. Aquest primer cap de setmana de desembre el míting no va tenir lloc a la molt sospitosa de res Comunitat de Madrid. El míting se celebrava a Bilbao i servia per presentar com a candidat a lehendakari Eneko Andueza. Andueza, eibarrès de 44 anys, és l'actual secretari general dels socialistes bascos. Hi va haver banderes espanyoles en la seva posada de llarg? No, cap ni una.

Hi havia, això sí, moltes banderes del PSE –de plàstic, que són més barates– i alguna 'ikurriña' del mateix material. Al míting estava, apadrinant Andueza, Salvador Illa, que mai no ha estat gaire còmode amb això de les banderes. Si n'ha d'exhibir alguna, acostuma a ser la senyera, però tampoc ho fa amb gaire afany. Sigui com sigui, Isabel Díaz Ayuso ho ha tornat a aconseguir. Cada vegada que ella obre la boca, el forn on compra Pedro Sánchez li apuja els preus del pa.

Això del PSOE amb el patriotisme constitucional és una d'aquelles històries que estan plenes d'anades i vingudes perquè mai no acaben de funcionar del tot. Per seguir així, és millor deixar-ho.