Muntatge de fotos de pla curt d'Àngela Rodríguez 'Pam' i, de fons, una imatge de l'actriu Itziar Castro en blanc i negre amb un llaç negre al costat
POLÍTICA

'Onada de gordofobia': el polèmic tuit de Rodríguez Pam per la mort d'Itziar Castro

Li responen que l'obesitat és una malaltia greu


La sobtada mort de l'actriu Itziar Castro als 46 anys ha generat una allau de reaccions a les xarxes socials. Entre els comentaris, molts que relacionen el seu aspecte físic amb la causa de la mort. L'exsecretària d'Estat d'Igualtat, Ángela Rodríguez Pam, ha criticat aquest tipus de missatges.

Pam ha considerat "terrible" que després de conèixer-se la mort d'Itziar Castro "sapiguem que ve una onada de gordofòbia". S'ha dirigit “a les persones que esteu utilitzant una mort per insultar més les persones grosses” per demanar-los que reflexionin. Segons Pam, es tracta d'“una manca de sensibilitat”, però sobretot “odi”.

A més, ha desitjat que la seva mort serveixi per conscienciar de la lluita a què l'actriu va dedicar tant esforç. Efectivament, Itziar Castro va ser una de les principals cares de la moda del 'body positive' a Espanya. Però la piulada de Pam ha generat una gran polèmica, amb comentaris molt significatius.

'L'obesitat és una malaltia'

Molts recorden a la dirigent de Podem que l'obesitat és una malaltia, i que l'actriu ha estat “víctima del que ha estat promovent”. "El que heu de fer", diu un usuari, "és deixar de vendre que l'obesitat és una cosa bona i bonica". Li demanen que deixin de fer campanyes perjudicials per a la salut.

La gordofòbia és una de les principals obsessions i lluites polítiques d'Àngela Rodríguez Pam. “Ja trigaves a venir amb el discurs de la gordofòbia”, li responen, “ni així i tot ets capaç d'admetre que promoure l'obesitat mòrbida com una cosa natural i sa està malament”. La veritable grasofòbia, diuen, “és negar que és un problema de salut”.

Altres comptes com Alpha News demanen “conscienciar sobre la importància de l'alimentació i que si menges malament i molt sempre hi ha la possibilitat de l'infart i l'atur cardíac”. Alhora, critiquen que Rodríguez Pam faci el mateix que critica. És a dir, fer servir la mort de l'actriu per difondre la seva ideologia.

Itziar, Pam i la gordofòbia

Irene Montero també s'ha acomiadat de l'actriu, però amb un missatge menys polèmic. Ha recordat Itziar com a “feminista i lluitadora”, i ha destacat la seva “defensa de les causes justes”. Inevitablement, la mort d'Itziar Castro ha ressuscitat el debat al voltant de l'obesitat i de la gordofòbia.

Itziar Castro es va convertir en un referent contra la gordofòbia, que es descriu com les actituds de menyspreu envers les persones obeses. Des de la política, Pam ha estat una de les que han combatut més enèrgicament la gordofòbia. Critica que als homes no se'ls exigeix el mateix que a les dones físicament.

Però per a molts la lluita contra la gordofòbia s'acaba convertint en una apologia de l'obesitat. La realitat és que l'obesitat està catalogada com a malaltia greu, responsable de la majoria dels problemes cardiovasculars. Un tens debat que Pam ha ressuscitat amb el seu polèmic tuit.

➡️ Política

Més notícies: