Muntatge amb Carles Puigdemont visiblement enfadat i Pere Aragonès somrient amb el Parlament de Catalunya de fons
POLÍTICA

La piulada que retrata la crua realitat d'ERC… i també de Junts

Héctor López Bofill ha demanat una moció de censura contra Aragonès

Héctor López Bofill, exmilitant d'ERC i ara a l'òrbita de Junts, ha tornat a rescatar la idea d'una moció de censura contra el Govern de Pere Aragonès. El professor de dret constitucional ha parlat de “situació insostenible”. I ha proposat un “govern tècnic” alternatiu amb la tasca de “convocar eleccions”.

El missatge d'Héctor López Bofill ha retratat la realitat del Govern en minoria d'ERC, cada cop més acorralat. Però també, inesperadament, de Junts per Catalunya, que per a molts independentistes ja no és l'alternativa a Esquerra. Els comentaris al tuit mesuren la situació actual de l'independentista.

Héctor López Bofill proposa que Junts presenti una moció de censura i es pregunta “quins arguments” té el PSC per no secundar-la. Bofill diu que Esquerra “ha destrossat el país” i que “així no es pot seguir”. Però als comentaris li deixen clar que Junts ha deixat de ser la solució al problema.

ERC i Junts, tal per a qual

Recorden a Héctor López Bofill que el seu pla té un problema, i és que una moció exigeix presentar un candidat. "Ha de ser un diputat, membre d'algun grup parlamentari, i el PSC voldrà imposar el seu, si pot ser Illa", diu un comentari. Un altre respon que “ERC està destrossant el país, i Junts també”.

Imatge de Pere Aragones amb la mà a la barbeta, assegut al seu escó del parlament de catalunya

Consideren que el partit de Carles Puigdemont és “corresponsable” de la crisi actual de l'independentisme. Les enquestes cada cop allunyen més la possibilitat d'una majoria independentista al Parlament. La divisió dels partits i els pactes d'ERC i Junts amb el PSOE amenacen d'accelerar la descomposició.

Però a més a més, no sembla que a Junts per Catalunya li interessi massa promoure ara una moció de censura. Els postconvergents haurien de presentar un candidat alternatiu, quan Carles Puigdemont encara segueix a Waterloo. A més a més, el partit travessa una profunda divisió.

El pla de Junts

El pla de Junts continua endavant i consisteix a esperar l'aprovació de la llei d'amnistia i la seva aplicació per part dels jutges. Serà aleshores quan Carles Puigdemont pugui tornar a Catalunya per posar-se el front de Junts. Començarà llavors el compte enrere per a les eleccions al Parlament del 2025.

Muntatge amb tres plans mitjans de Laura Borràs, Carles Puigdemont i Jordi Turull amb cara de preocupació

El retorn de Puigdemont servirà també per dirimir les batalles internes dins de Junts. El sector oficialista de Turull vol utilitzar el proper congrés nacional per alliberar-se del sector de Laura Borràs. Puigdemont, alineat abans amb els radicals, ara es recolza al sector moderat del secretari general.

És clar que en aquests moments ni ERC ni Junts no estan en condicions de donar cops d'efecte. Desangrant-se a les enquestes, amb les seves respectives divisions internes i en plena crisi de confiança, la seva principal comesa ara mateix és sobreviure. Qualsevol altre moviment, més inclusivament una moció de censura, suposaria un desgast de consqüències incertes.

➡️ Política

Més notícies: