Manifestació independentista amb gent portant samarretes blaves i banderes estelades
POLÍTICA

Òmnium Cultural es posa al servei dels radicals

L'entitat se suma als CDR per rebentar la Volta Ciclista a Espanya

Òmnium Cultural va néixer el 1961 com una plataforma cívica per a la defensa de la llengua i la cultura catalanes. Al llarg de les dècades, el seu caràcter polític va anar arraconant la seva funció social i cultural. Quan el nacionalisme català va evolucionar a l'independentisme, l'entitat no va dubtar en abraçar la causa processista.

En l'actual crisi del moviment, Òmnium s'ha posicionat clarament amb els sectors radicals enfrontats als partits processistes. Creuen que ERC, Junts i CUP han traït l'esperit de l'1 d'octubre, i que la iniciativa ha de tornar a la societat civil. La seva proposta és la mobilització permanent per desafiar l'Estat espanyol.

Òmnium, com a ariet d'aquesta estratègia, es posa al servei de grups radicals com els Comitès de Defensa de la República (CDR). L'entitat cultural se suma a la campanya de boicot a la Volta Ciclista Espanya, promoguda pels comitès.

Aprofitar el ressò internacional

Òmnium Cultural ha demanat a les seves xarxes socials “aprofitar aquest esdeveniment per explicar la nostra causa a tot arreu”. Amb el crit “mobilitzem-nos”, l'entitat vol utilitzar el “ressò internacional” de la Volta per portar el seu relat a tothom. La seva intenció és omplir de banderes independentistes la primera etapa, a Barcelona, aquest dissabte.

“Rebem la Vuelta com es mereix” és el lema de la campanya d'Òmnium per rebentar el circuit. La seva crida se suma a la dels CDR, els grups més radicals i violents del processisme. L'objectiu és “deixar clar amb estelades, cartells i pintades que la Volta envaeix els Països Catalans i no és benvinguda”.

El desafiament de les entitats independentistes radicals obliga les autoritats a vetllar per la seguretat de l'esdeveniment. De fet, aquest ja suposa un repte perquè serà l'afectació de trànsit “més important de la història” de la ciutat, segons l'ajuntament.

Amb la mirada posada a l'11-S

Òmnium està experimentant l'explosió del moviment independentista a l'escalf dels esdeveniments a la política espanyola. Després del 23-J, l'entitat va reclamar el referèndum com a punt innegociable de les negociacions amb el PSOE. Qualsevol rebaixa a aquesta pretensió serà vista com a traïció d'ERC i Junts.

Per pressionar en aquesta línia, Òmnium i l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) han demanat una mobilització massiva a la Diada de l'11 de Setembre. Les entitats demanen el bloqueig de les institucions espanyoles per doblegar l'Estat.

➡️ Política

Més notícies: