Muntatge amb foto de personatge
POLÍTICA

Qui és Oleguer Serra, l'últim dirigent del procés que ha decidit fugar-se a Suïssa

Enginyer informàtic i membre de l'executiva d'Òmnium Cultural, està investigat pel cas Tsunami Democràtic

Creix el llistat de processistes que prenen el camí de la fugida davant de les investigacions de la justícia. La majoria tenen a més un denominador comú, i és que trien Suïssa com a destinació per fixar la seva residència. L'últim ha estat Oleguer Serra, membre de la junta directiva d'Òmnium Cultural i investigat per l'Audiència Nacional i el Tribunal Suprem pel cas Tsunami Democràtic.

Oleguer Serra segueix el camí pres per altres processistes com Marta Rovira i Ruben Wagensberg, també residents a Suïssa. El dirigent d'Òmnium ho ha anunciat aquest dimecres des de Perpinyà, al sud de França. El dia abans, el jutge instructor de l'Audiència Nacional, Manuel García-Castellón, havia iniciat el tràmit per citar a declarar una desena d'investigats per terrorisme, entre els quals el mateix Serra.

"No he vingut a l'exili a defensar-me de res", ha proclamat el fugat, "el que cal fer és acusar l'Estat". El president d'Òmnium, Xavier Antich, li ha mostrat el suport i ha anunciat que intensificarà l'“ofensiva internacional” per “denunciar la persecució política”. Avui s'ha sabut que dos investigats més, el periodista Jesús Rodríguez i l'escriptor Josep Campmajó, també s'han fugat pel cas Tsunami.

Fa dies mesos que viu a Suïssa

Després de conèixer-se la investigació a diversos membres del Tsunami Democràtic, Oleguer Serra va convocar una roda de premsa des de la seu d'Òmnium a Perpinyà. Acompanyat pel president de l'entitat, Xavier Antich, i altres exdirigents com Jordi Cuixart, Serra ha anunciat que fa gairebé sis mesos que resideix a Suïssa. El jutge García-Castellón va donar aquest dilluns un termini de 24 hores als investigats per facilitar “de manera inequívoca” les seves adreces, on serien notificats de les citacions a declarar.

Captura de pantalla de Twitter

Oleguer Serra és soci d'Òmnium Cultural des de fa 25 anys, i va tenir el càrrec de director general de l'entitat entre el 2012 i el 2018. Actualment és membre de la junta directiva, tasques que ara exerceix des del país helvètic on ha fixat la seva residència. Serra és un dels dotze investigats per terrorisme en el marc de la causa de Tsunami Democràtic, juntament amb importants dirigents independentistes com Carles Puigdemont i Marta Rovira.

Oleguer Serra, a l'all del Tsunami

Tsunami Democràtic va ser una plataforma independentista nascuda com a eina d'agitació després de la sentència del procés, a la tardor del 2019. L'entitat, impulsada per l'activisme cívic i els partits polítics, tenia la missió de canalitzar les mobilitzacions de protesta sobretot a través de les xarxes socials. Les protestes van acabar derivant en aldarulls i situacions de violència que ara la justícia investiga com a terrorisme.

Segons la investigació, Oleguer Serra, enginyer electrònic i directiu d'Òmnium Cultural, hauria tingut un paper rellevant en el disseny informàtic de Tsunami Democràtic. Es relacionava amb els altres membres amb l'àlies “Pare Carbasser”, i va participar en una reunió convocada a Suïssa per Carles Puigdemont. En aquella trobada es van ultimar els detalls de les principals accions impulsades per la plataforma, com el bloqueig de l'aeroport i els aldarulls de carrer a Barcelona.

Altres investigats s'escapen a Suïssa

Jesús Rodríguez, periodista de La Directa, és un altre dels investigats que s'han fugat a Suïssa segons s'acaba de saber. Segons ha informat el seu advocat, Rodríguez viu a Suïssa des de finals de l'any passat. El periodista va ser inclòs a la llista d'imputats, cosa que ell mateix va catalogar com una persecució de les clavegueres de l'estat per haver destapat durant anys tota mena de casos de corrupció.

Amb Oleguer Serra i Jesús Rodríguez també s'ha traslladat a Suïssa l'empresari Josep Campmajó. Àlies "Canalla", Campmajó seria un dels subordinats de la cúpula de Tsunami que controlava diversos centenars d'activistes disposats a tot quan es donés l'ordre. Tots aquests investigats van fugir a Suïssa fa uns mesos, en espera que s'aprovi la llei d'amnistia a què presumiblement es podrien acollir.

➡️ Política

Més notícies: