Marine Le Pen posa la directa de cara a les eleccions europees
Agrupació Nacional encapçala en solitari les enquestes i ja treu tretze punts al partit d'Emmanuel Macron
Les eleccions europees cada vegada són més a prop, en un context d'auge dels partits de la nova dreta. L'Agrupació Nacional de Marine Le Pen és un reflex clar d'aquesta tendència. La ultradreta francesa encapçala en solitari les enquestes amb un 31% en intenció de vot, i ja treu tretze punts al partit d'Emmanuel Macron.
Ensemble segueix en segona posició amb un 18%, mentre que al darrere ja ve el Partit Socialista amb un 11%. Al voltant del 7% pivoten altres partits d'esquerres com els ecologistes i la França Insubmisa de Jean-Luc Mélenchon. Els comunistes il'extrema dreta d?Éric Zemmour cauen per sota del 5%.
Les eleccions europees arriben a meitat de la legislatura francesa, quan encara queden dos anys per a les presidencials i parlamentàries. Tot i això, Le Pen es troba en plena tendència ascendent mentre que Macron va de capa caiguda. La immigració, el camp i la guerra d'Ucraïna marquen ara mateix el debat nacional.
Antiimmigració i euroescepticisme
Mentre Macron intenta posar la guerra d'Ucraïna al centre del debat, la immigració centra el programa de Marine Le Pen. Aquesta vol convertir les eleccions europees en un plebiscit sobre la immigració a França. Els seus dirigents estan apel·lant a la proximitat al poble, la protecció de les tradicions i la salvaguarda de la seguretat nacional.
Encapçalats pel candidat Jordan Badella, els lepenistes proposen arrabassar el poder a l'elit europeista per tornar la sobirania al poble francès. Uneixen així euroescepticisme amb populisme i nacionalisme, en un còctel cada vegada més reeixit als països europeus. Les seves aspiracions electorals es nodreixen també de les successives crisis que han anat erosionant el partit de Macron al govern.
Le Pen es va oposar a la reforma de les pensions sense cremar-se a les protestes de carrer, i va aprofitar la crisi de les banlieue per reforçar el seu discurs antiimmigració. L'esclat de la guerra al Pròxim Orient li va servir per desfilar a la gran marxa antisemita de París, rentant així el passat més incòmode del seu partit. La crisi del camp li ha permès explotar el discurs antiglobalització i contra la Unió Europa.
Objectiu, arribar a l'Elisi el 2027
Les eleccions europees del 9 de juny no són definitives, però sí decisives per al futur d'Agrupació Nacional. Els seus dirigents ho veuen com una oportunitat per consolidar la normalització institucional del partit. Una victòria aclaparadora a les europees situarà el partit de Le Pen com a principal candidat a disputar l'Elisi a Macron a les presidencials del 2027.
Derrotar Macron no suposa només acabar amb el president francès sinó també desafiar l'elit europea. A ningú no se li escapa que Macron ha liderat la política exterior de la unió els últims mesos, i la victòria de Le Pen seria un punt d'inflexió. No és estrany que Marine Le Pen i Jordan Bardella es refereixin al marconisme com a “vonderlayensimo”, caricaturitzant la tendència a la supressió de la sobirania dels Estats.
Més notícies: