Primer pla de Sílvia Orriols somrient lleugerament amb la boca tancada

POLÍTICA

Al Govern se li gira contra la multa de 10.000 euros a Sílvia Orriols

Acusen la Generalitat de voler coartar la llibertat d'expressió i recorden que el delicte d'odi ha de sancionar

Una vegada més, l'intent del Govern d'ERC d'assenyalar i estigmatitzar Sílvia Orriols se li ha girat en contra com un efecte boomerang. La conselleria d´Igualtat i Feminismes ha multat aquesta setmana amb 10.000 euros l´alcaldessa de Ripoll per unes declaracions en què considerava l´Islam incompatible amb els valors occidentals. Lluny d'aconseguir silenciar un corrent d'opinió, el que ha aconseguit és unir més suports al voltant i posar en qüestió la mesura.

L'exdiputat independentista Germà Bel ha considerat la multa "un despropòsit contra la llibertat dʻexpressió". També ha afirmat que "no s'hauria produït" si en lloc de l'Islam "digués catolicisme o evangelisme". Bel ha demanat que un jutge garanteixi la llibertat d'expressió, en aquest cas de Sílvia Orriols.

La multa ha generat una onada de suport a Sílvia Orriols, i molts recorden que és un jutge qui ha de sancionar el delicte d'odi i no pas una administració. A més, el líder de Vox Ignacio Garriga ha afirmat que “l'Islam és incompatible amb Occident ho digui qui ho digui”. Ara caldrà veure si la Generalitat també el multa a ell, ia tothom que mostri la seva opinió sobre un fet interpretatiu.

Polèmica per la multa a Sílvia Orriols

Germà Bel posa el Govern en un brete, en advertir que no sancionar Ignacio Garriga pel mateix que ha dit Sílvia Orriols “seria una cosa molt semblant a la prevaricació”. Això ha provocat una discussió amb el diputat d'ERC Jordi Orobitg, que recorda que Garriga és diputat i com a tal té inviolabilitat parlamentària. Bel respon que li van imputar quan era diputat, i la jutgessa va arxivar el cas no per la inviolabilitat sinó apel·lant a la llibertat d'expressió.

Fotomuntatge amb les cares de Sílvia Orriols i Pere Aragonès

A més de Germà, s'hi han pronunciat altres exdiputats com Francesc de Dalmases i Héctor López Bofill. Dalmases acusa el Govern d'“interessos de partit” i de “regalar una campanya” Sílvia Orriols “infringint drets civils i polítics”. López Bofill parla de "violació aberrant de la llibertat d'expressió" i afirma que "si alguna instància declara la il·legalitat de la multa, la consellera Tània Verge ha de dimitir".

El Govern ara es troba amb un doble problema que li pot acabar sortint car. D'una banda, pot veure com la justícia tomba la multa en considerar les declaracions com a llibertat d'expressió, com ja ha passat en altres casos. D'altra banda, la veda s'obre a les sancions contra declaracions similars a risc d'incórrer en una discriminació cap a Sívlia Orriols.

Suport a les paraules de Sílvia Orriols

A les xarxes socials hi ha hagut una allau de comentaris, entre els quals domina sobretot l'estupefacció per considerar aquestes paraules un delicte d'odi. La majoria considera que és legítim pensar i expressar que l'Islam és incompatible amb els valors occidentals. Per exemple, per la seva concepció de la dona com a ésser inferior a l'home enfront de la igualtat formal entre homes i dones als països occidentals.

L'altre debat és si la Generalitat ha d'actuar com a policia política multant opinions que estan emparades per la llibertat d'expressió. Molts veuen a la multa una obsessió d'ERC contra Aliança Catalana des que Sílvia Orriols va guanyar les eleccions a Ripoll. Ara és a més una de les seves principals amenaces al Parlament, si l'alcalde de Ripoll es presenta finalment a les eleccions.

➡️ Política

Més notícies: