L'ocàs de Francina Armengol, l'aposta d'ERC i Junts al Congrés
El 'cas Koldo' podria endur-se l'expresidenta balear, que va ser la pedra fundacional de l'aliança entre
En plenes negociacions per a la investidura, ERC i Junts van fer valer la seva posició de força per imposar Francina Armengol com a candidata socialista a la presidència del Congrés. El PSOE necessitava el suport dels independentistes catalans per guanyar el PP la batalla pel control de la taula. Els de Junqueras i Puigdemont van vetar Miquel Iceta i Meritxell Batet, i van imposar Francina Armengol pel seu “inequívoc compromís amb la realitat plurinacional de l'Estat”.
La candidatura de Francina Armengol es va imposar a la de Félix Bolaños, que també era a les travesses. Els independentistes hi van veure la representant de l'ala federal del PSOE, que a més venia de governar vuit anys amb els nacionalistes a les Balears. Ara, la biga mestra a partir de la qual es va començar a aixecar l'edifici del segon govern de coalició ha començat a esquerdar-se.
Francina Armengol està sent investigada pels contractes del govern balear quan n'era la presidenta, vinculats a la trama de corrupció de les màscares. El setge sobre ella s'ha estret una mica més aquest dilluns, quan el PP ha sol·licitat a través d'un escrit la dimissió immediata. La caiguda d'Armengol suposaria un cop dur per al sanxisme, però també per al processisme, defensor de la seva figura.
Les polèmiques que envolten l'expresidenta balear
La justícia investiga Francina Armengol per suposadament haver facilitat la contractació de mascaretes amb sobrepreu sabent que eren fraudulentes. El jutge d'instrucció apunta José Luis Ábalo com a intermediari entre Koldo García, capitost de la trama, i l'administració balear. La fiscalia europea també ha demanat que s'investigui Armengol per possible ús fraudulent dels fons europeus.
Aquesta no és la primera vegada que Armengol es veu esquitxada per un escàndol. L'expresidenta balear va ser sorpresa prenent copes a un bar de Palma de Mallorca en plena vigència de les restriccions pel coronavirus. Incomplia així el toc de queda aprovat pel seu propi govern, cosa que li va valer una reprimenda de la resta de formacions.
L'expresidenta també es va veure qüestionada després de la violació en grup una menor tutelada a Mallorca, a finals del 2019. L'agressió sexual va destapar una xarxa de prostitució i tràfic de drogues amb la implicació del govern presidit per Armengol. Segons van informar diversos mitjans, l'executiu balear coneixia els fets però va fer els ulls grossos.
Així mateix, van acusar el govern d'Armengol de promocionar una sèrie de cartells on s'acusava els jutges de masclistes. També van acusar la presidenta de nepotisme, ja que el seu marit va guanyar 4,3 milions d'euros a l'empresa que va abandonar dos dies abans de la detenció de Koldo García. Finalment, Armengol es va veure qüestionada per l'exigència del català a metges i infermeres dels hospitals públics.
Armengol, admirada per l'independentisme català
Francina Armengol es va guanyar l'admiració de l'independentisme català per haver posat fi a l'hegemonia del PP en un territori que consideren part dels Països Catalans. La líder socialista va prometre refer els ponts amb Catalunya i, entre altres coses, va reintegrar les illes a l'Institut Ramon Llull i va permetre la reciprocitat entre TV3 i IB3. En els primers anys de mandat va mantenir una relació de gran complicitat amb Carles Puigdemont.
Amb la defensa de la unió cultural i econòmica de Catalunya, València i Balears, va ser vista com a representant d'un socialisme més sensible a la plurinacionalitat. La seva oposició al 155 a Catalunya i la seva política lingüística va acabar elevant la seva figura dins del processisme. Per això Puigdemont i Junqueras hi veiessin la peça fonamental per impulsar al Congrés les seves demandes, com l'ús del català.
Capricis del destí, ara Armengol pot acabar com una representació tràgica del naufragi del PSOE i els seus socis independentistes. A Ferraz estan intentant endarrerir al màxim la decisió, però és possible que la presidenta del Congrés acabi dimitint per frenar la crisi de govern. De moment, significativament, ERC i Junts guarden silenci.
Més notícies: