Imatge del President de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, assegut al seu escó amb cara reflexiva
POLÍTICA

La nova ocurrència del Govern provoca una nova disputa en el processisme

L'ANC i altres veus del independentisme tornen a criticar Pere Aragonès

El processisme és com un conte que no s'acaba mai. Aquesta setmana s'ha viscut un altre capítol. I això està afartant, fins i tot, gran part de l'independentisme. L'última ocurrència del Govern ha provocat una nova guerra, amb l'executiu de Pere Aragonès al centre de la polèmica.

Aquesta setmana, es coneixien les conclusions del "consell acadèmic" sobre l'"acord de claredat" que va impulsar la Generalitat aquesta legislatura. Era una de les principals apostes de Pere Aragonès per a aquest mandat. Però les idees que aquest comitè d'experts ha posat a sobre de la taula, l'única cosa que han provocat ha estat rebuig o, en el millor dels casos, indiferència. La més controvertida, la de fer un referèndum a tot Espanya sobre la independència de Catalunya.

Pere Aragonès en una sessió de control al Govern l'abril de 2023

Ja sabíem que l'estratègia d'ERC d'”eixamplar la base independentista” i apostar per la taula de diàleg i “l'acord de claredat” no tenia el suport de pràcticament cap altre actor independentista. Però després dels dos últims fiascos electorals, queda clar que tampoc l'aproven ja ni els votants.

La proposta del comitè d'experts del Govern de fer un referèndum sobre la independència de Catalunya a tot Espanya ha provocat la darrera polèmica. I és que ràpidament han sortit diferents sectors de l'independentisme a criticar la idea i assenyalar ERC com a culpable.

L'ANC, que ja fa temps que està en guerra amb els d'Oriol Junqueras, qualifica l'informe de "decebedor i ofensiu". Sense desaprofitar l'oportunitat d'atacar els republicans, l'entitat presidida per Dolors Feliu acusa ERC de voler “tornar a l'autonomisme del 2013”.

Altres veus destacades del processisme s'han volgut pronunciar per criticar el Govern i Esquerra. Lluis Llach, membre de la cúpula del Consell de la República propera a Puigdemont, ha definit l'executiu català i aquest suggeriment de "mediocritat". També Vicent Partal, director de Vilaweb, va fer una editorial molt crítica amb Pere Aragonès, afirmant que aquesta proposta el situa “contra el dret a decidir”.

Junts, discrets

De moment, les formacions processistes no s'han pronunciat oficialment sobre aquesta qüestió. De fet, és probable que ho faci una vegada Pere Aragonès en parli en públic dilluns que ve.

Entre les poques veus que han volgut dir alguna cosa sobre la proposta de referèndum a tot Espanya hi ha la d'Héctor López Bofill. L'exmilitant d'ERC i ara a les files de Junts va definir com a "estranyíssim" el suggeriment d'aquest comitè sobre l'"acord de claredat".

Aquesta proposta estrella del Govern ja va néixer sense suports. I ni tan sols s'han presentat oficialment els resultats i ja ha rebut crítiques per tot arreu. Tot apunta que serà una altra pèrdua de temps de l'executiu d'Aragonès que, després de parlar dies i dies parlant sobre aquest “acord de claredat”, al final la idea del president es quedarà en paper mullat. Cosa que molts ja esperaven.

➡️ Política

Més notícies: