Pere Aragonès xerrant amb una diputada del Parlament de Catalunya
POLÍTICA

Assessors de Pere Aragonès proposen un referèndum sobre Catalunya a tot Espanya

Un dels últims xiringuitos processistes creats pel Govern dóna fins a cinc opcions per 'resoldre el conflicte'

L'abril passat, Pere Aragonès anunciava la creació d'un consell acadèmic per concretar un “acord de claredat” que permetés “resoldre el conflicte” a Catalunya. Un nou 'xiringuito' processista format per nou “experts” degudament remunerats, entre els quals hi havia independentistes i també constitucionalistes.

Ara, mig any després de crear-lo, aquest comitè d'experts ja ha posat sobre la taula de Pere Aragonès les seves conclusions. Segons ha destapat El Periódico, aquest consell assessor ha fet cinc propostes de referèndum, a més d'apuntar que una votació "no és necessàriament l'única via democràtica i legítima".

Un referèndum sobre Catalunya a tot Espanya

Tal com explica El Periódico, aquests experts proposen un acord de claredat que passa per fer un referèndum. Això sí, desenvolupen fins a cinc opcions diferents que, això sí, siguin pactades per les diferents institucions implicades. Ho consideren una “condició necessària” perquè sigui legítima i tingui “encaix legal”.

Pere Aragonés, Meritxell Serret i Oriol Junqueras

La més cridanera és, sens dubte, la possibilitat de fer un referèndum sobre la independència de Catalunya a tot Espanya. Cosa que, segons aquest comitè, encaixaria amb l'article 92 de la Constitució. Lligada a aquesta idea, també hi ha una altra de les cinc opcions presentades.

Aquesta passaria per una votació, també a tot Espanya, sobre un possible acord previ a què haurien d'arribar els governs espanyol i català. Això significaria, a efectes pràctics, que gent de tot l'Estat validés els termes de la desconnexió que haguessin acordat aquestes dues institucions.

Imatge d'una persona introduint una carta d'una votació en una urna

Una altra opció de referèndum seria un que se celebrés només a Catalunya, a l'estil de l'1 d'octubre del 2017, però amb cobertura legal. La quarta proposta seria la "ratificació" per part dels catalans d'un acord previ assolit entre institucions. I això implicaria tant una independència eventual com una reforma de l'Estatut.

Finalment, la cinquena idea que posa sobre la taula aquest comitè és una mena de doble referèndum, un a Catalunya i l'altre a la resta d'Espanya. Això sí, el mateix consell d'experts no es decanta per cap de les cinc opcions i es limita a defensar-ne la legalitat, sempre que ho acordin les diferents institucions implicades. Tot i que de moment ningú s'ha pronunciat al respecte, no té pinta que aquestes idees acabin sent rebent el suport de cap partit polític.

Una altra proposta que divideix el processisme

La creació d´aquest comitè d'experts va ser una de les enèsimes batalles entre els partits processistes. La que és una de les apostes principals de Pere Aragonès per seguir amb el 'procés', va rebre al seu dia moltes crítiques per part de Junts i la CUP. Els anticapitalistes deien que aquesta idea "no té recorregut", mentre que els juntaires van augurar que aquest "acord de claredat" acabaria sent un "acord de brevetat i solitud".

➡️ Política

Més notícies: