Junqueras veu perillar el seu control sobre ERC
S'agreuja la lluita interna al partit processista
A Oriol Junqueras se li comença a desmuntar el 'xiringuito'. ERC viu un dels moments més complicats dels darrers anys. Després de perdre una gran quantitat de vots en les dues últimes cites electorals, els republicans han pactat a tot arreu on han pogut per mantenir la seva presència a les institucions. Però ni així ha pogut evitar la fractura interna que es viu actualment al partit.
Junqueras ha governat ERC sense oposició interna els últims anys. La formació processista sempre ha fet pinya amb el seu president. Sobretot, a partir d'haver estat a la presó per organitzar el referèndum de l'1 d'octubre. Però el seu paper de líder indiscutible comença a trontollar després dels recents fracassos electorals.
La seva estratègia de facilitar la governabilitat de Pedro Sánchez i promoure allò de “fer gran la base independentista” ha estat castigada a les urnes. I això ha generat les primeres veus crítiques. Oriol Junqueras ho sap i per això s'ha proposat moure els fils necessaris per no perdre el control del partit.
El 21 d'octubre se celebren els congressos regionals d'ERC. I davant la situació d'inestabilitat que viu actualment el partit, Junqueras s'ha posat en alerta perquè no s'esquerdi la formació que presideix. On hi ha més possibilitats que la cúpula perdi el control és, com comentàvem a e-Notícies el cap de setmana passat, a la Federació de Barcelona.
Denúncies internes pels moviments de Junqueras
La lluita entre el sector oficialista i el sector crític d'ERC dins de la considerada Federació més important del partit ha fet que Junqueras es mogui. I ho ha fet, segons denuncien, amb pràctiques poc ètiques.
Així ho explica El Confidencial, que detalla els moviments de Junqueras per no perdre el control de la Federació de Barcelona. Concretament, ha mobilitzat alts càrrecs públics d'ERC per convèncer la militància que l'opció correcta és l'oficialista, que lidera Eva Baró.
Segons El Confidencial, Robert Fabregat es va dirigir per carta a les bases del partit per demanar el vot per Baró, perjudicant així la candidatura alternativa que lidera Patricia Gomà. Estem parlant del director general de Recerca i Innovació del Departament de Salut, que no va dubtar a elogiar la candidatura d'Eva Baró afirmant que “treballaran amb la màxima lleialtat al partit”. Tota una declaració d'intencions que defineix bé l'oficialisme que representa aquesta llista.
Veus crítiques d'ERC han assenyalat la praxi poc ètica de la cúpula a la batalla per la Federació de Barcelona. I és que Fabregat va ser gerent d'aquesta Federació i es pregunten “qui ha donat a l'alt càrrec els correus de la militància” del partit. “Amb quin dret es dirigeix a la militància” per poder el suport per a una de les dues candidatures?, denuncien.
Aquest sector crític d'Esquerra qualifica de manipulador, partidista i inconcebible els moviments de Fabregat i la cúpula d'ERC. I, segons expliquen aquestes fonts a El Confidencial, aquest alt càrrec estaria en realitat exposant les mateixes idees que té Oriol Junqueras.
El que sembla evident és que la situació dins d'ERC respecte a aquests comicis interns de finals d'octubre és molt delicada. Després d'anys controlant sense fissures la formació, Junqueras veu perillar el seu -fins ara- incontestable lideratge. I ja s'ha posat fil a l'agulla per evitar que la situació se li escapi de les mans.
A més, tota aquesta situació s'emmarca en el context de la inhabilitació que encara impedeix Junqueras poder presentar-se a unes eleccions. Ho podrà fer si prospera l'amnistia i se li acaben perdonant els delictes del 2017. Però, de moment, el pes polític de l'exvicepresident es limita al partit. I sembla estar disposat a tot per no perdre'l.
Més notícies: