Una nova enquesta dibuixa un escenari incert per a Catalunya
S'obre un gran ventall de possibilitats, però amb majories fràgils que obligarien a fórmules fins ara impensables
L'anunci de la possible dimissió de Pedro Sánchez ha deixat Catalunya en uns llimbs. Les eleccions dibuixen un panorama incert, ja que els blocs no sumen i tot apunta a un bloqueig polític amb una repetició electoral més que possible. La crisi oberta al PSOE i al Govern d'Espanya complica encara més la situació, sobretot per les expectatives electorals del PSC, a què totes les enquestes donen com a guanyador.
Una nova enquesta de NC Report per a La Razón, duta a terme entre el 22 i el 26 d'abril, després de conèixer-se l'anunci de Pedro Sánchez, confirma l'incert panorama a Catalunya. El PSC augmentaria el seu avantatge fins als 38-39 diputats, mentre que Junts, amb 32-33 escons, superaria ERC, que es quedaria amb 27-28. El PP obtindria 13-14 escons i quedaria per sobre de Vox, amb 11 diputats, mentre que la CUP, amb 6-7 diputats, i els Comuns, amb 6, tancarien la representació a l'hemicicle.
D'aquesta enquesta se'n desprèn que Salvador Illa podria governar amb ERC i els Comuns, i que també s'obriria la possibilitat remota de la sociovergència. Prenent la part més alta de la forquilla, l'independentisme també estaria en disposició de governar. Una altra opció que es podria plantejar és la fórmula Collboni, és a dir, la suma del PSC amb el PP i el Vox per formar una alternativa constitucionalista i girar full al narcisisme.
Panorama incert a Catalunya
Les diferents alternatives dependrien de les fràgils majories que es dibuixen a les enquestes, ja que en casos com la majoria independentista va d'un sol vot. A més, blocs com el tripartit PSC-ERC-Comuns o la sociovergència estan de moment a l'aire, perquè tant ERC com Junts són poc inclinats a donar els seus vots al PSC. També sembla poc probable que Vox convida Salvador Illa o que el PSC accepti els vots, encara que l'electorat constitucionalista està demanant a crits una alternativa política a Catalunya.
Això obre un panorama incert a Catalunya que se suma a l'angoixa de la dimissió de Pedro Sánchez i la possible caiguda del Govern central. Cal no oblidar que el candidat a qui totes les enquestes donen com a guanyador, Salvador Illa, és una aposta personal del mateix Pedro Sánchez. A més, ha estat el gran valedor de l'amnistia, que si Pedro Sánchez dimiteix quedaria amb una debilitat enorme davant els que pretenen frenar el seu avanç per inconstitucionalitat.
Una altra variable que cal tenir en compte en aquestes eleccions és l'enorme fragmentació del vot, que deixaria fora Aliança Catalana i Ciutadans. L'entrada del partit de Sílvia Orriols és una incògnita, encara que sembla que podria fragmentar encara més el vot independentista i dificultar la formació d'una majoria sobirania al Parlament. Pel que fa a Ciutadans, sembla que el partit que va guanyar les eleccions a Catalunya el 2017 serà el gran castigat per la concentració del vot antiprocessista al PP i Vox.
La incògnita Pedro Sánchez
Ara com ara continua sent una incògnita l'impacte que tindrà la possible dimissió de Sánchez a la campanya electoral catalana. Hi ha qui afirma que Pedro Sánchez ha deixat tirat Salvador Illa i que ha arruïnat les expectatives electorals. Però també hi ha teories que apunten a un efecte favorable per la concentració del vot d'esquerres al PSC, davant la por de la pujada de la dreta.
Tampoc cal oblidar l'impacte que tindrà la possible caiguda del Govern central als partits processistes, ERC i Junts, l'estratègia dels quals s'ha basat en la negociació amb el PSOE. No només pel futur incert de la llei d'amnistia, sinó també per la ruptura dels equilibris parlamentaris forjats els últims mesos. És clar que sense Pedro Sánchez, ERC i Puigdemont hauran perdut el seu gran valedor.
Més notícies: