Muntatge d'Oriol Junqueras amb Pedro Sánchez i Puigdemont
POLÍTICA

Nova enquesta del CIS: Pedro Sánchez podria governar sense els processistes

ERC i Junts podrien ser irrellevants si hi hagués noves eleccions generals

Aquest divendres, el CIS de Tezanos ha publicat el seu baròmetre mensual. Segons aquesta enquesta, Pedro Sánchez podria tornar a governar, però, aquesta vegada, no necessitaria pactar amb cap dels dos partits processistes. ERC i Junts seguirien estancats i podrien caure en la irrellevància de l'hora de definir la governabilitat al Congrés dels Diputats.

Segons el CIS, sempre polèmic i acusat de beneficiar el PSOE, Pedro Sánchez guanyaria les eleccions amb 143 escons, superant clarament el PP (131). En tercera posició es mantindria Vox amb 31 diputats, seguit de Sumar que seguiria en la seva caiguda lliure particular amb 13 escons. Junts (7), PNB (6), ERC, (6), Bildu (6), Podemos (5) i BNG (2) també aconseguirien representació al Congrés, cosa que, segons aquesta enquesta, no faria Alvise Pérez (0). Aquest panorama ens deixa una fotografia amb diverses opcions de pactes per a la governabilitat.

Enquesta CIS (majoria absoluta: 175 diputats)

PARTIT
ESCANS (diferència respecte als escons actuals)
PSOE
143 (+21)
PP
131 (-3)
Vox
31 (-2)
Sumar
13 (-18)
Junts
7 (0)
ERC
6 (-1)
Bildu
6 (0)
PNV
6 (+1)
Podemos
5 (-)
BNG
2 (+1)
Coalición Canaria
0 (-1)
UPN
0 (-1)
Se Acabó La Fiesta
0 (-)

Font: CIS

Pedro Sánchez podria governar de nou i, a més, ho podria fer escollint els seus socis. Sempre amb els 13 diputats de Sumar a l'equació, per una banda podria pactar amb els partits bascos i passar olímpicament d'ERC i Junts, que seguirien estancats malgrat l'amnistia. També tindria l'opció de fer una coalició d'esquerres (amb Bildu, ERC, Podem i BNG, encara que no serien tots necessaris) i deixar de banda Junts i el PNB. Però compte, perquè el PP també tindria una opció per arribar a la Moncloa, encara que realment sigui complicada.

L'alternativa del PP per governar

Alberto Núñez Feijóo també tindria una possibilitat d'arribar a la Moncloa, segons el CIS. Seria amb un pacte de partits de dretes amb Vox, PNB i Junts. Un escenari complicat, això sí. Ja no només per ficar en una mateixa equació Vox, PNB i Junts, sinó pel mal moment que viuen les relacions entre els populars i el partit de Santiago Abascal.

Després que els presidents autonòmics del PP acceptessin el repartiment de 'menes' proposat pel Gobierno, Vox ha decidit trencar tots els pactes en els 5 governs autonòmics en què governaven junts. Una altra cosa seria la possibilitat de fer fora Pedro Sánchez, però el fet de necessitar el PNB i Junts, també ho complicaria tot. Així doncs, resumint, el CIS augura que el PSOE podria continuar governant i fins i tot amb menys malabars que els que ha de fer actualment.

➡️ Política

Més notícies: