Muntatge de Carles Puigdemont i Salvador Illa amb un gràfic elecotral de fons

POLÍTICA

Una nova enquesta deixa Salvador Illa en mans d'ERC i Junts després del 12-M

Els socialistes segueixen liderant les enquestes però amb una majoria insuficient i l'independentisme no suma

Les enquestes electorals publicades fins ara donen un panorama incert a Catalunya després dels comicis del 12 de maig. El PSC continua liderant les enquestes, però amb marge insuficient per governar en solitari. L'independentisme tampoc no suma, i les opcions es redueixen a uns pocs pactes per ara difícils d'imaginar.

Segons l'enquesta de Data10 per a OKDiario, el PSC guanyaria les eleccions amb el 26,7% dels vots, però amb 38 diputats quedaria lluny de la majoria absoluta (68). Puigdemont guanyaria a Pere Aragonès la batalla per l'hegemonia de l'independentisme. Junts aconseguiria un 21,5% dels vots i 32 diputats, mentre que ERC es quedaria amb un 20,1% i 29 diputats.

La CUP, amb un 4,8% dels vots, trauria 6 escons, així que la suma dels tres partits independentistes donaria 67 escons, a un de la majoria absoluta. El PSC podria governar amb ERC i el suport d'un tercer partit, com els Comuns, o amb els 32 diputats de Junts. Si el baròmetre va pel camí correcte, Salvador Illa estaria més que mai en mans de l'independentisme per superar el bloqueig polític.

L'enquesta confirma la tendència ascendent del PP d'Alejandro Fernández, que passaria de 3 a 14 diputats. Vox perdria dos diputats i empataria 8 amb els Comuns, que es quedarien amb els mateixos de la darrera legislatura. Ciutadans desapareixeria de l'hemicicle, mentre que les altres opcions (sense especificar) sumarien un 3,3% dels vots.

Les cartes damunt la taula

Aquests resultats coincideixen amb els primers moviments dels partits catalans per començar a definir les estratègies de pactes. El PSC obre el ventall a tota mena d'acords "per frenar l'extrema dreta", mentre que ERC no tanca les portes del tot, però admet que "Salvador Illa és un impediment". Per la seva banda, Puigdemont ha ofert a ERC una llista conjunta, però els republicans ho han rebutjat.

Alguna cosa també s'està movent a la dreta, on Alejandro Fernández tendeix ara les mans a Salvador Illa encara que amb condicions. El candidat popular afirma que només el recolzarà si trenca amb el separatisme. Això implica la seva ruptura als ajuntaments i diputacions on governen junts, i al Govern d'Espanya.

Fotomuntatge amb una imatge de fons del Parlament i al capdavant Salvador Illa, Carles Puigdemont i Pere Aragonès

Tot i l'estratègia electoral que obliga els partits a rivalitzar entre ells, PSC, ERC i Junts es necessiten per mantenir el repartiment de poder en diferents instàncies. A més, hi ha la qüestió de l'amnistia, que porta les tres formacions a haver de rivalitzar sense destruir-se del tot. D'altra banda, hi ha la difícil situació del PSOE, atrapat enmig de la rivalitat entre ERC i Junts.

Una Catalunya ingovernable

El més preocupant és que no n'hi ha prou amb la investidura sinó que després cal governar. I comptant que l'independentisme no sumi, com apunten les enquestes, qualsevol altra opció sembla difícil que doni a la política catalana l'estabilitat que necessita. El PSC i Junts estan massa lluny tant en la qüestió nacional com en el model social, i un tripartit amb ERC i Comunes revifaria les desconfiances que van portar l'anterior Govern al col·lapse.

Hi ha una tercera opció, encara que rocambolesca, i és que el PP i Vox es proposessin investir Salvador Illa per aïllar el processisme. Tot i així necessitarien sumar alguns escons més, ia més sembla poc probable que Vox accedeixi a aquesta operació. Davant d'això sembla que només hi ha dos camins a Catalunya, o una investidura amb un govern fallit, o una repetició electoral.

➡️ Política

Més notícies: