Salvador Illa en un míting del PSC
POLÍTICA

Una nova enquesta a Catalunya posa en un compromís a Salvador Illa i ERC

El PP podria tenir la clau per formar govern, Aliança Catalana pujaria i la CUP, a punt de desaparèixer

Mentre el PSC i ERC continuen negociant la investidura de Salvador Illa, el temor a una possible repetició electoral va augmentant. Si el 26 d'agost no s'ha investit cap president, l'endemà es tornarien a convocar eleccions automàticament. Unes eleccions que se celebrarien el 13 d'octubre.

Què pot passar si hi ha repetició electoral? Per començar, hi ha alguns dubtes. Sobretot respecte a ERC. Després de la decisió de Pere Aragonès d'apartar-se de la primera línia política, els republicans no tenen cap candidat. Ni tampoc cares visibles amb prou força per evitar una nova debacle electoral. I, sense oblidar, que Junts pressionaria per repetir la fórmula de la llista conjunta.

Marta Rovira, secretària general d'ERC, fent un discurs

Més enllà dels dubtes respecte a algunes candidatures, segueixen apareixent enquestes que dibuixen un panorama complex a Catalunya si tornem a anar a les urnes. L'última, la publicada aquest divendres per The Objective , elaborada per Demoscopia y Servicios SL entre el 20 i el 22 de juny. Aquesta enquesta, que deixa clar que Catalunya continua avançant cap a la ingovernabilitat, envia un seriós avís a Salvador Illa i a ERC.

Salvador Illa, a les mans del PP... i Vox

Segons l'enquesta publicada per The Objective, el PSC tornaria a guanyar les eleccions. I ho faria amb 43 escons, és a dir, un més dels 42 que en té actualment. Tot i això, l'escenari per a Salvador Illa seria molt més complex que actual. I és que la caiguda d'ERC (perdria tres escons, situant-se en 17) deixaria sense opcions els socialistes d'explorar un tripartit progressista. Per tant, el missatge és clar: si no pacten ara, el que pugui passar a l'octubre els pot deixar en una situació encara més complicada.

Title

PartitEscons (diferència respecte als escons actuals)
PSC
43 (+1)
Junts
36 (+1)
ERC
17 (-3)
PP
16 (+1)
Vox
10 (-1)
Comuns
5 (-1)
Aliança Catalana
5 (+2)
CUP
3 (-1)

Demoscòpia i Serveis SL per a The Objective

És més. Amb l'escenari que dibuixa aquesta enquesta, Salvador Illa quedaria en mans del PP, que pujaria un escó i n'obtindria 16 en aquestes noves eleccions. També dependria de Vox, que manté la tendència de consolidar-se a Catalunya i només perdria un diputat, quedant-se amb 10. Encara que sigui un escenari complicat, els vots a favor o l'abstenció dels populars i els d'Ignacio Garriga permetrien al PSC tornar a la Generalitat sense dependre de processistes ni dels Comuns.

El processisme, en caiguda lliure

La segona força més votada seria Junts per Catalunya, que tampoc és que es beneficiï especialment de la nova patacada electoral d'Esquerra. Segons aquesta enquesta, els de Carles Puigdemont sumarien només un nou diputat i es quedarien amb 36. Una pujada insuficient perquè el processisme, en total, tindria menys escons que els que té ara mateix.

Primer pla de Carles Puigdemont enfadat

Ja hem parlat de la caiguda d'ERC (17), però és que la CUP també perdria un diputat i baixaria fins als 3. És a dir, a punt de quedar-se sense representació al Parlament de Catalunya. Els tres partits processistes sumarien un total de 56 escons, molt lluny de la majoria absoluta (68).

De fet, els grans beneficiats de la repetició electoral, segons aquesta enquesta, seria Aliança Catalana. Actualment té dos escons, però pujaria fins a 5. És a dir, superaria clarament la CUP. Això sí, ni sumant-los al bloc d'ERC, Junts i la CUP, l'independentisme institucional no s'aproparia a la majoria absoluta.

Un altre partit a què no li anirien gaire bé les coses són els Comuns. Ja van perdre dos diputats el 12 de maig passat i, segons aquesta enquesta, en perdrien un altre més en cas que hi hagi repetició electoral. Caurien fins als 5 escons, que serien irrellevants a l'hora de formar govern.

➡️ Política

Més notícies: