Un home amb gorra negra i ulleres verdes, amb una multitud i banderes de fons.
POLÍTICA

Nova baralla interna a una ANC en declivi: ara, per la manifestació de l'11-S

La renovació del secretariat nacional no ha aconseguit acabar amb la divisió i el desprestigi

La renovació de la direcció de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), amb Lluís Llach al capdavant, de moment no ha servit per revitalitzar l'entitat. La pèrdua de prestigi i la desmobilització amenacen de convertir la Diada de l'11 de setembre en un nou fiasco. La Diada ha estat precisament el nou motiu de fricció entre la direcció i els crítics, a més d'altres polèmiques que soscaven la credibilitat del projecte.

Diverses persones participen a la manifestació 'Aquí no s'ha acabat res' contra la Cimera Hispano-Francesa

Segons ha revelat El Món, el format de la Diada de l'11-S aquest any ha provocat una nova baralla interna a l'ANC. El secretariat nacional aposta per una mobilització descentralitzada a cinc punts de Catalunya, mentre que els crítics reclamen una sola concentració a Barcelona.

La proposta del secretariat

Els dirigents de l'ANC consideren que aquest any cal canviar el format de la Diada per combatre el desànim i la desorganització. La seva proposta de descentralitzar els actes té com a objectiu reactivar les territorials. L'ANC ja ha contactat amb altres entitats com Òmnium Cultural, els CDR i el Consell de la República, per consensuar els actes en què l'Assemblea hi tindrà un paper director.

L'eix central serà l'"espoli" d'Espanya cap a Catalunya, i a partir d'aquí es desenvoluparà una temàtica concreta a cadascun dels cinc territoris. A Barcelona es parlarà sobretot d'habitatge, a Tarragona d'infraestructures i trens, a Lleida del camp, a Girona de sanitat, i a Tortosa de l'aigua.

Els crítics es rebel·len

Els crítics han respost que descentralitzar els actes suposarà un cost massa elevat. Quelcom poc convenient per les dificultats econòmiques que travessa l'entitat, a causa del descens de socis i d'ingressos. A més, al·leguen dificultats a l'organització, els recursos humans i la logística.

Però també al·leguen una qüestió de fons, i és que no veuen apropiat descarregar la responsabilitat a les territorials: “Correm el risc d'oferir una baixa participació i que sigui presentat com un fracàs de l'Assemblea i l'independentisme per tots aquells mitjans hostils”. Per contra, creuen que és més apropiat concentrar el potencial mobilitzador en un sol punt, Barcelona, i aprofitar la Copa Amèrica per aconseguir ressò internacional.

Pèrdua de prestigi

La baralla pel format de la Diada s'uneix a altres polèmiques que erosionen el ja de per si mateix esgotat prestigi de l'entitat. Per exemple, la col·laboració de l'ANC amb Sergi Perelló, dirigent del sindicat independentista CSC, des de fa temps assenyalat pels sectors més radicals. Ara critiquen la direcció de l'Assemblea per anar de la mà d'aquesta associació, que "no només desvirtua la lluita independentista sinó que desacredita l'ANC davant dels seus membres i de l'entitat en general".

Des d'Estimemcatalunya.cat es fan ressò de la polèmica amb Sergi Perelló i la proposta de descentralitzar la Diada. Consideren que la col·laboració amb figures desacreditades i les decisions internes controvertides contribueixen a una imatge de desprestigi de l'ANC. Per això demanen “mantenir una postura coherent i transparent” tant en les aliances com en les estratègies.

Mentrestant, l'Assemblea continua pressionant per a un bloqueig la investidura de Salvador Illa i la reconstrucció de la unitat independentista en noves eleccions. En paral·lel, Lluís Llach ha iniciat un tour per tot Catalunya per reactivar l'ANC i la mobilització independentista.

➡️ Política

Més notícies: