Pedro Sánchez amb cara de circumstàncies mirant cap al cel a la desfilada militar del 12 d'octubre
POLÍTICA

Més pressió per a Pedro Sánchez

El PSOE, cada cop més acorralat


Pedro Sánchez s'està quedant sense temps. Tot i que té fins al 27 de novembre abans que es convoquin noves eleccions, el PSOE vol concretar aquesta setmana l'acord amb Junts. A Ferraz aposten per celebrar la sessió d'investidura aquest dijous, per la qual cosa Francina Armengol l'hauria de convocar dimarts, ja que ho ha de fer amb 48 hores d'antelació. En aquest sentit, els socialistes busquen a contrarellotge tancar el seu pacte amb Puigdemont les properes hores i, així, seguir els tempos que tenen previstos.

Fonts properes al futur govern admeten que l'acord es pot tancar aquest mateix dilluns o, com a màxim, dimarts. Des de Ferraz són conscients que el temps juga en contra, ja que cada dia que passa, Junts per Catalunya té més força negociadora. Així ho van demostrar la setmana passada, quan l'acord semblava tancat i els de Puigdemont van optar per retardar-ho tot. La por es va apoderar d'un PSOE que, a aquestes alçades de la pel·lícula, no es pot permetre tornar a anar a les urnes.

Pedro Sánchez ja s'ha mostrat obertament a favor de l'amnistia. Fet que l'està fent perdre punts davant l'opinió pública segons exposen la majoria de les enquestes. El PSOE ja ha creuat la línia vermella, no poden fer marxa enrere i això els podria perjudicar de cara a una nova convocatòria electoral. Un sondeig de GAD3 per a ABC deixa clar que un 60,7% dels espanyols rebutja l'amnistia i, en clau interna, el 45% de votants socialistes tampoc no estan a favor de perdonar els líders del procés. A més, el mateix estudi augura un triomf popular en cas de repetició electoral.

Una altra enquesta, la de NC Report per a La Razón, exposa que PSOE i Sumar podrien perdre fins a 700.000 vots en el cas que hi hagi repetició electoral. A més, aquest mateix sondeig deixa el PP amb grans possibilitats d'aconseguir la majoria absoluta amb els vots dels seus socis (Vox, Coalició Canària i Unió del Poble Navarro).

A la mateixa direcció apunta l'enquesta de Sigma Dos per a El Mundo. Si el gener del 2024 hi hagués noves eleccions, el PP pujaria fins als 151 escons i estaria molt a prop de governar amb el suport de Vox, CC i UPN. En resum, els sondejos principals deixen clar que una repetició electoral deixaria el PSOE amb molt poques opcions de reeditar el govern de coalició, posant així més pressió a l'actual president en funcions.

Pedro Sánchez, doncs, ja sap que podria pagar un preu massa alt si Espanya torna a votar. Això l'obliga a arribar sí o sí a un acord amb Junts i, segurament, cedir encara més a les recents noves exigències dels de Puigdemont. En aquest sentit, els juntaires continuen insistint que l'amnistia inclogui els casos de lawfare que no estan relacionats directament amb el referèndum de l'1 d'octubre del 2017. És a dir, els casos de Miquel Buch, el de Gonzalo Boye i fins i tot el de Laura Borràs.

➡️ Política

Més notícies: