Primer pla d'Ada Colau parlant amb diversos micròfons de diferents mitjans de comunicació davant

POLÍTICA

Nous problemes judicials per a Ada Colau per les subvencions a entitats afins

La reactivació del cas accentua encara més la voluntat del PSC i ERC de marcar distàncies amb el 'colauisme'

Ada Colau acaba de rebre la pitjor notícia al pitjor moment possible. Segons Betevé, l'Audiència de Barcelona ha reactivat la causa contra l'exalcaldessa Ada Colau pel lliurament de subvencions a entitats socials. El PSC i ERC podrien utilitzar-lo com a mesura de pressió perquè la líder de BComú faci un pas al costat en les negociacions per la formació de govern a Barcelona.

El cas va ser arxivat el juliol del 2022, però reobert uns mesos més tard. El tribunal demana ara que s'investigui la interventora municipal que va signar el primer conveni, perquè expliqui els motius de l'adjudicació de les subvencions. A més, exigirà a les entitats beneficiàries de les subvencions que justifiquin la destinació dels diners.

El jutjat veu un conflicte d'interessos en la participació a la concessió dels ajuts de persones amb vincles amb les entitats beneficiàries. Se sospita que hi podria haver un tracte de favor del govern presidit per Ada Colau cap a entitats com l'Observatori DESC, la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca i l'Aliança contra la Pobresa Energètica. El tribunal veu indicis d'uns possibles delictes de prevaricació i malversació de fons públics, que compliquen encara més la situació d'Ada Colau.

Més pressió per a Ada Colau i BComú

L'exalcaldessa es troba en plena batalla per entrar al govern de l'ajuntament de Barcelona. El problema és que tant el PSC com ERC veuen la seva figura com un impediment per impulsar el nou projecte de ciutat, allunyat del colauisme. A BComú assumeixen la necessitat que Colau faci un pas al costat per poder entrar al govern de Jaume Collboni.

La figura d'Ada Colau ha esdevingut així un obstacle per als Comuns, que veuen el tripartit a Barcelona com l'assaig del futur govern de la Generalitat. La reactivació del cas als tribunals encara exerceixen més pressió sobre l'exalcaldessa. PSC i ERC no es volen veure esquitxats per escàndols judicials heretats del govern anterior, i volen allunyar-se definitivament de la figura d'Ada Colau.

Els dubtes han aparegut al mateix si dels Comuns, on molts pensen que la figura d'Ada Colau està en declivi. La mateixa Colau estaria darrere de les reticències dels Comuns a aprovar els pressupostos a la Generalitat. El sector crític amb l'exalcaldessa confia en la figura de Jéssica Albiach per encapçalar la nova etapa del partit.

Colau no es dóna per vençuda

A l'entorn d'Ada Colau no se sorprenen d'aquesta nova ofensiva judicial i recorden que s'han obert fins a 18 causes que després s'han tancat. L'exalcaldessa no només defensa el seu model de gestió, sinó que acusa el PSC de voler carregar-se-la mentre aplica les mateixes polítiques que ella va impulsar. És clar que la líder dels Comuns a Barcelona no està disposada a rendir-se així com així.

La realitat és que Ada Colau encara tindria recorregut al nou projecte de Sumar, però l'exalcaldessa ha centrat tota la seva estratègia a l'ajuntament de Barcelona. Quedar-se fora d'un possible acord de govern seria un cop dur per a ella. Podria ser el principi de la fi d'una figura esgotada fa temps.

➡️ Política

Més notícies: