Muntatge amb una imatge en blanc i negre del Parlament de fons, un primer pla de Junqueras amb cara de circumstàncies, un pla mitjà de Rufián capcot gratant-se la franc i un pla mitjà de Pere Aragonès mirant a l'horitzó

POLÍTICA

Enfrontaments públics a ERC després dels rumors de pacte amb el PSC

Sergi Sabrià, Joan Tardà, Gabriel Rufián i Pere Aragonès discuteixen per l'estratègia de pactes dels republicans

L'acord entre ERC i el PSC per aprovar els pressupostos de l'últim any de legislatura ha donat el tret de sortida a la precampanya electoral. Els rumors d'un possible pacte amb els socialistes per governar el país els próxims quatre anys ha causat inquietud entre els republicans. En les últimes hores hi ha hagut missatges en una i altra direcció que evidencien la divisió interna a Esquerra.

El viceconseller d'Estratègia i Comunicació, Sergi Sabrià, va obrir la veda en afirmar en una entrevista a El Punt Avui que “no farem president Salvador Illa en cap cas”. El dirigent republicà va dir que la missió d'ERC ha de ser guanyar les eleccions i governar sols, i que el país no pot avançar amb un govern liderat pel PSC. La seva afirmació ha provocat un enfrontament públic entre els dirigents d'ERC.

Contra els bel·ligerants amb el PSC s'hi ha pronunciat Joan Tardà, l'històric líder d'ERC al Congrés dels Diputats. "La decisió sobre la política d'aliances d'Esquerra no la decidirà Sergi Sabrià sinó el conjunt de la militància, d'acord amb el nostre ideari i la nostra praxi", ha respost Tardà. "Ara toca guanyar les eleccions", ha afegit.

Gabriel Rufián i Pere Aragonès s'apunten a la guerra

De manera significativa, l'actual líder d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha retuitejat el missatge del seu amic Joan Tardà. Rufián i Tardà comparteixen la mateixa visió estratègica alineada amb la direcció d'Oriol Junqueras-Marta Rovira. Aquest sector veu l'aliança amb el PSOE/PSC com a factor d'estabilització en plena descomposició del processisme que impedeix reconstruir una majoria independentista al Parlament.

Però l'estratègia de la direcció xoca amb els interessos del Govern de Pere Aragonès, que ara necessita marcar distàncies amb els socialistes. Aragonès mateix ha ratificat aquest matí en una entrevista a TVE la línia marcada per Sabrià. El president ha descartat un govern amb el PSC i ha obert una porta a la tornada de Junts al Govern.

Tot i ascendir a l'organigrama del partit de la mà d'Oriol Junqueras, Sabrià s'ha convertit en un dels homes forts de Pere Aragonès. Va ser un dels negociadors per forjar el govern amb Junts el 2021. Va assumir el paper de poli dolent quan convenia ser dur amb Junts, i ara es converteix en portaveu de l'estratègia de reconciliació amb Junts i de bel·ligerància amb el PSC.

Junts estén la mà a ERC

La idea del Govern de reconstruir els ponts amb Junts és ara menys desgavellada que fa uns mesos. Anna Erra, presidenta del Parlament i figura prominent a Junts, afí al sector de Jordi Turull, ha demanat un acord ampli per als pressupostos. És a dir, que Junts apropi posicions amb ERC per sumar-se al sí del PSC als comptes.

Hi ha diversos indicadors que apunten a un acostament de Junts a ERC. Un és la debilitat del sector de Laura Borràs, que després de la caiguda de Cristina Casol i la renúncia de Jaume Alonso-Cuevillas, queda molt tocada. D'altra banda, hi ha el recel amb què Junts veu l'acostament entre el PSC i ERC, i la por de quedar aïllats en una nova conjuntura de governs progressistes amb els Comuns.

Fora de l'ajuntament de Barcelona i del Govern, la posició del partit de Puigdemont quedaria francament tocada. En canvi, ERC es podria refer en el seu pitjor moment gràcies a l'estratègia d'aliances traçada per Junqueras. I aquest és precisament el dilema que divideix Esquerra, entre la necessitat de lligar-se al PSC i el tacticisme electoral que aconsella marcar distàncies.