Muntatge amb un primer pla de Yolanda Díaz amb cara de preocupació i amb un primer pla d'Irene Montero capcot amb la mà a la mejilla. De fons, una foto d'Elisabeth Duval
POLÍTICA

El nou Ministeri d'Igualtat que vol Yolanda Díaz

Sumar vol passar del feminisme de trinxeres al del 99%

Sumar es prepara per a una legislatura llarga i plena de turbulències. Al partit cundeix la sensació d'haver rebut el 23-J una oportunitat inesperada per consolidar les esquerres al poder. Davant d'això, la consigna és acabar amb qualsevol radicalisme que amenaci l'estabilitat del govern de coalició.

Això inclou a Unidas Podemos. El nucli dur de Yolanda Díaz ha posat en marxa un pla per posar la seva gent als ministeris on els morats es van fer forts en l'última legislatura. Un d'ells és el d'Igualtat, on Sumar vol imposar una nova tesi allunyada del radicalisme d'Irene Montero.

Irene Montero visiblement alterada durant un míting de Podem

La estratègia de Yolanda Díaz consisteix a abandonar el feminisme de trinxeres i passar al “feminisme del 99%”. Es tracta d'una visió inclusiva del feminisme que fa als homes part de la lluita per la igualtat. Sumar vol defugir les polèmiques amb un nou Ministeri d'Igualtat.

Del feminisme de trinxeres al feminisme inclusiu

L'exministra Irene Montero va dirigir la cartera d'Igualtat basada en la concepció moderna de la ideologia de gènere. Part de la idea que el gènere no existeix, més enllà de ser una imposició cultural opressiva. En deslligar el sexe del gènere s'estableix que el gènere és quelcom sentit i fluid que pot canviar en qualsevol moment.

Això ha donat lloc a debats, polèmiques i lleis que han tensat la corda sobre una qüestió sensible com aquesta. A Sumar estan convençuts de la necessitat de seguir implementant polítiques de gènere. Però veuen en el feminisme de trinxeres un perill de divisió en una legislatura que necessitarà de majors consensos socials.

Sumar es va presentar a les eleccions del 23-J amb el “feminisme del 99%” com a pedra angular del seu programa. La pròpia Yolanda Díaz va cridar a desenvolupar un “feminisme que no està en guerra contra els homes, a favor de les llibertats”. A la nova esquerra, el feminisme és “un moviment emancipador dirigit a la societat en el seu conjunt, també als homes”

“El feminisme perd quan es col·loca a les trinxeres”, va afirmar la líder de Sumar, “i guanya quan anem a per totes”. Yolanda Díaz va deixar clar que “el feminisme de Sumar és el del 99%” i va cridar a no caure “en la trampa de la guerra de sexes”. Ara vol liderar la transformació des del propi Ministeri d'Igualtat.

Avortament lliure i salari vital

Però lluny d'alinear-se amb el feminisme liberal enfrontat a la ideologia de gènere, el de Sumar és un feminisme anticapitalista basat en la lluita de classes. Abraça les tesis més radicals sobre l'avortament lliure i el salari vital com a nova organització del treball domèstic i de cures. Segons aquesta concepció, la igualtat entre homes i dones està inseparablement lligada de la igualtat econòmica.

Pla mig de Yolanda Díaz amb rostre pensatiu

La prioritat ara és formar govern, però un cop assegurada la investidura de Pedro Sánchez, Sumar té clars els seus objectius. Un és el Ministeri de Drets Socials, i l'altre el Ministeri d'Igualtat. En aquest últim, Yolanda Díaz vol col·locar a María Eugenia Rodríguez Palop, procedent de l'òrbita de Podemos però alineada amb el sector de Sumar.

Des del nou ministeri es defensarà l'avanç en la igualtat de gènere mitjançant unes polítiques de justícia econòmica. També s'insistirà en la idea que l'home no és l'enemic i en la necessitat d'acostar-se als més reticents. Finalment, Sumar crida a no tutelar el feminisme com va fer en l'anterior legislatura Irene Montero des del seu ministeri.

➡️ Política

Més notícies: