Muntatge de fotos d'Oriol Junqueras, amb cara seriosa, i una persona votant darrere al fons
POLÍTICA

Només Junqueras demana ara un referèndum per a Catalunya

Esquerra s'ha quedat sola defensant la negociació amb l'Estat

El referèndum va ser en el seu dia la gran reivindicació de l'independentisme per exercir el dret a l'autodeterminació. La consulta va ser l'element central del full de ruta per proclamar la independència el 2017. Després de la derrota, el 'procecisme' va continuar defensant la seva utilitat fins fa poc.

Ara, a les portes de les eleccions generals del 23-J, només ERC porta el referèndum al seu programa electoral. La resta de partits opten per la via unilateral o tornar a l'autonomisme. Alguns, com els Comuns, segueixen mostrant-se ambigus en aquest punt.

ERC es queda sola

Les coses han canviat, i Oriol Junqueras només s'ha quedat defensant el referèndum d'autodeterminació. ERC s'ha mogut poc de l'estratègia del 2017. Referèndum d'autodeterminació i reconeixement internacional per pressionar l'Estat espanyol a negociar la independència.

Aquest és l'esperit de la taula de diàleg que segueix formant part de l'estratègia del Govern que presideix Pere Aragonès. I va ser la gran reivindicació d'Oriol Junqueras dilluns, en un acte electoral a Durango. De fet, el president d'ERC va doblar l'aposta i va plantejar un doble referèndum a Catalunya i al País Basc.

Junts i CUP, via unilateral

L'obsessió de Junqueras amb el referèndum negociat contrasta amb el canvi de rumb dels partits processistes. Junts s'ha radicalitzat i ja només contempla la confrontació amb l'Estat i la via unilateral. La CUP exigeix l'autodeterminació a canvi dels vots per a la investidura.

Imatge del líder d'ERC Oriol Junqueras amb cara de sorpresa

El que allunya els uns i els altres és que Esquerra confia en la negociació amb l'Estat, mentre que els altres demanen exercir el dret a l'autodeterminació sense demanar permís a ningú.

Comuns i PDeCAT, ambigüitat i autonomisme

Fins ara, el referèndum era un punt innegociable al programa d'Unidas Podemos. Però la nova coalició Sumar hi ha renunciat, i ho rebaixen a una mera consulta sobre els acords d'una taula de diàleg que ja no existeix.

Un altre partit a l'òrbita, el PDeCAT, és partidari de negociar amb l'Estat "les màximes quotes d'autogovern". Per descomptat, ni PSC, ni PP ni Vox porten al seu programa un referèndum ni res que se li sembli.

➡️ Política

Més notícies: