Primer pla de Yolanda Díaz seriosa
POLÍTICA

Yolanda Díaz, en guerra contra els seus votants

Encara falta una setmana per les eleccions i Sumar ja s'ha discutit amb treballadors, feministes i ecologistes

Sort té Yolanda Díaz que hi ha VOX. Si Sumar no hagués alimentat la por a la formació de Santiago Abascal, molts dels seus potencials votants segurament no tindrien motius per donar-los suport el pròxim 23 de juliol. I és que els últims dies, Sumar ha entrat en guerra contra treballadors, feministes i ecologistes. És a dir, amb els que haurien de ser els seus votants.

Bona part del moviment feminista se les va tenir amb Yolanda Díaz fa uns dies. La vicepresidenta del govern va optar per nomenar Elisabeth Duval com a portaveu d'Igualtat i Feminismes. La jove escriptora transsexual és una figura que mai no ha generat consens dins del moviment feminista i la decisió de Díaz va generar molta polèmica. El motiu és que, més enllà d'haver nascut home, Duval ha tingut serioses discussions amb part del moviment, com quan va catalogar el Partit Feminista d'Espanya de “falangista”.

A més, Elisabeth Duval també es va mostrar molt crítica amb Podemos mentre la formació d'Irene Montero i Sumar estaven negociant per anar junts a les eleccions. Cosa que molts militants del partit morat li han retret recentment. Tot i les intencions de l'escriptora de firmar la pau durant la campanya, és evident que la seva figura genera més divisió que no pas consens en el si del feminisme.

Treballadors li retreuen el vostre oportunisme

El cap de setmana passat, treballadors del sector del metall es van manifestar en un acte electoral de Yolanda Díaz. Al crit de “ni un pas enrere en la lluita del metall”, els manifestants van interrompre el discurs de l'encara ministra de Treball. De fet, l'acte va haver d'acabar abans del previst. Recordem que, a les protestes del 2021, el govern del qual formava part Díaz va enviar una tanqueta per controlar les manifestacions del sector del metall.

Però més enllà d'aquesta protesta, molts treballadors també van criticar Yolanda Díaz a les xarxes socials, per les seves paraules sobre les hores extra. “Amb Sumar s'acabarà no pagar hores extra”, va afirmar en una publicació. Lògicament, molts li van retreure que porta 4 anys com a ministra de Treball i que no ha fet res al respecte. Fins i tot alguns li van tirar en cara que el nombre d'hores extres no pagades va augmentar al llarg de la darrera legislatura.

Els ecologistes, la seva darrera batalla

Aquesta setmana, Greenpeace va desplegar una pancarta a Madrid en què es podia llegir la pregunta 'El canvi climàtic us la sua?'. A la lona es podien veure les cares suades dels candidats dels 4 principals partits polítics del Congrés, inclosa Yolanda Díaz. I això va generar una gran bronca entre els seus admiradors i els activistes ecologistes.

“Acabo de donar-me de baixa de Greenpeace”, afirmava un. Personalitats properes a Sumar van criticar la protesta de l'ONG ecologista, com ara Joan Coscubiela. Fins i tot Pablo Iglesias va catalogar l'acció de “repugnant” i va acusar Greenpeace d'“intent de prendre la gent per imbècil”.

A Yolanda Díaz encara li queda una setmana per obrir noves polèmiques amb moviments que hauria de representar. De moment les enquestes semblen donar per estancat Sumar en el seu intent de ser la tercera força més votada al Congrés. L'actual vicepresidenta es queda sense marge per maniobrar abans del decisiu 23 de juliol.

➡️ Política

Més notícies: