Javier Milei i Santiago Abascal, posant junts
POLÍTICA

El contundent missatge de Santiago Abascal per felicitar el triomf de Javier Milei

La primera bona notícia a Vox després de molt de temps

Vox ha rebut una bona notícia després de molt de temps. Es tracta de la victòria a les presidencials argentines de Javier Milei, amic personal de Santiago Abascal i aliat de la formació ultradretana espanyola. El president nacional de Vox s'ha afanyat a felicitar-lo amb un missatge significatiu.

"Avui s'obre un camí de futur i esperança", ha tuitejat Abascal, "per als argentins i tota Iberoamèrica". El líder de Vox ha deixar clar que Espanya “celebra” el triomf de Milei “amb especial alegria”. També ha desitjat una Argentina i una Espanya “lliures de socialisme i sobiranes”.

Javier Milei ha tombat el candidat esquerrà Sergio Massa amb un clar marge de diferència. El candidat de La Llibertat Avança ha guanyat amb un programa ultraliberal en una societat asfixiada per la hiperinflació galopant i la multiplicació de la misèria. Vox sent aquest triomf com a propi.

Eufòria a Vox per la victòria de Milei

No n'hi ha per menys, ja que Javier Milei i Santiago Abascal van estrènyer llaços des d'un bon principi. L'ultraconservador argentí es va donar un bany de masses a l'acte de Vox 'Viva22', l'octubre de l'any passat. Es va emportar una de les ovacions de la nit amb un discurs potent on no van faltar els atacs a l'esquerra i les crítiques a l'avortament.

Santiago Abascal li va tornar el gest recolzant la candidatura de Javier Milei a les dues voltes de les eleccions presidencials. Per això Vox sent aquesta victòria com a seva, en un context especialment difícil a Espanya. No només per la investidura de Pedro Sánchez, sinó també perquè el partit d'Abascal no acaba d'arrancar.

Per això el missatge d'esperança de Santiago Abascal, del qual també se n'ha fet ressò el seu partit. Vox ha retuitejat el missatge de Fòrum de Madrid, amb una clara al·lusió a l'actual context polític: “La llibertat s'obre camí a Iberoamèrica, i nosaltres continuarem defensant-la de les urpes del socialisme”.

El PP calla, l'esquerra carrega

L'eufòria a Vox contrasta amb el silenci al Partit Popular, on de moment no s'han fet ressò de la històrica victòria de Milei. El PP es vol desmarcar així del projecte radical de l'argentí, en un moment especialment delicat per al partit de Feijóo. Els populars demostren certa incomoditat amb la seva aliança amb la ultradreta.

On no ha passat desapercebuda la victòria de Milei és a l'esquerra espanyola. Líders com Irene Montero, Pablo Iglesias i Iñigo Errejón s'han fet ressò amb expressions com ara “ofensiva reaccionària” i “pallasso mediàtic”. Pedro Sánchez, que va anomenar “boig” Milei en el seu debat d'investidura, de moment no l'ha felicitat.

Javier Milei, personatge excèntric i excessiu, ha guanyat les eleccions amb un programa de transformació política i econòmica. Proposa introduir el dòlar, tancar el Banc Central, reduir al mínim el pes de l'Estat i privatitzar els serveis públics. Ara arriba l'hora de veure si podrà aplicar el seu programa populista.