Neus Torbisco, candidata de Junts a les eleccions europees

POLÍTICA

Neus Torbisco, la candidata pro Palestina de Puigdemont per a les eleccions europees

Torbisco ha demostrat la seva simpatia per la causa de Hamàs repetides vegades per les seves xarxes socials

Neus Torbisco, número dos a la llista de Junts per a les eleccions europees del 9 de juny, ha suscitat fortes crítiques i controvèrsies a causa de les seves recents declaracions respecte a Palestina. En les afirmacions, Torbisco va comparar la situació de Palestina amb la de Catalunya, argumentant que tots dos tenen dret a l'autodeterminació.

Segons Torbisco Palestina, ha estat víctima d'una política colonial perpetuada en part per un sentiment de culpa occidental després de l'holocaust i la persecució dels jueus. Qualifica aquesta política com a racista i abominable, especialment atribuint responsabilitat a Alemanya (la segona nacionalitat dels seus fills). També afirma que Israel està perpetrant un genocidi a Gaza i afirma que hi ha una ocupació de Palestina, opinions que no comparteixen part dels companys de partit.

Defensa que Israel exerceix una "violació sistemàtica i perllongada del dret d'autodeterminació del poble palestí". Adopta el discurs de Hamàs quan atribueix totes les mancances a Gaza al bloqueig israelià. No contempla que pugui ser per l'hostilitat militar del grup fonamentalista envers els veïns a Israel.

La seva simpatia per la causa de Gaza és coneguda. Afirmava Torbisco a X "L'emergència de Hamàs i la radicalització a Palestina són conseqüència directa de l'ocupació i la violència supremacista (...) de la dreta d'inclinacions feixistes de Netanyahu".

Aquestes declaracions han generat indignació en diversos sectors polítics, que consideren que els comentaris són irresponsables. Altres argumenten que podrien tenir conseqüències negatives en les relacions d'aquest espai polític amb els seus antics aliats al sionisme europeu.

Neus Torbisco és reconeguda per la seva experiència acadèmica en dret internacional i drets humans com a investigadora sènior a l'Albert Hirschman Center on Democracy. A més, imparteix cursos sobre justícia transicional i drets humans en societats dividides a la Geneva Academy of International Humanitarian Law and Human Rights. Les seves investigacions se centren en els drets humans, els estudis de gènere i les migracions.

Tot i això, la seva posició a la llista ha generat preocupació per la manera com les seves opinions s'allunyen de la línia dels hereus de Convergència. Tradicionalment, la dreta catalana havia prioritzat les relacions amb l'estat d'Israel. Aquest allunyament dels principis i els valors occidentals s'emmarca en la tendència cap a l'esquerra i el progressisme dels hereus de Pujol des de fa anys.

Ha tingut més d'una discussió per X amb els companys de partit. Destaca la resposta a Hèctor López Bofill quan defensava l'actuació d'Israel després de l'atac terrorista de Hamàs el dia 7 d'octubre.

Neus Torbisco defensa el seu enfocament com una lluita pels drets humans i l'autodeterminació dels palestins. Tot i així, la nominació de Torbisco ha generat debat i divisió dins de l'escena política catalana. Ara tots els interrogants són sobre com manejarà aquestes controvèrsies a la seva campanya electoral.

➡️ Política

Més notícies: