Muntatge amb fotos de personatges
POLÍTICA

'Necessitem tres milions d'immigrants': L'arqueòleg de la CUP encén Catalunya

Eudald Carbonell obre el debat sobre la necessitat de la immigració o la seva percepció com a perill

Eudald Carbonell és un conegut arqueòleg català que acumula diversos premis i investigacions internacionals al camp de la paleontologia. Però la seva figura transcendeix l'àmbit de l'arqueologia pel seu compromís i afirmacions recurrents sobre la realitat social i política.

Va començar militant al PSUC quan era jove. En els darrers anys ha estat un dels intel·lectuals de capçalera de la CUP, i recentment va signar el manifest de suport a la candidatura de Carles Puigdemont per a les eleccions catalanes.

Diumenge va ser entrevistat per Xavi Bundó al Via Lliure de RAC1, i les seves declaracions no han passat inadvertides. El cèlebre arqueòleg es va mostrar molt preocupat “per la supervivència de Catalunya com a identitat i com a cultura”. Va fer referència al baix índex de natalitat, que és de 0,9 fills per dona, i va advertir que a aquest pas “desapareixem en tres generacions”.

El que va sorprendre de debò va ser la solució que va donar al problema de la baixa natalitat: “Catalunya necessita tres milions d'immigrants”.

El seu plantejament parteix de la idea que ens estem apropant a la Tercera Guerra Mundial, cosa que segons ell és inevitable. Vaticina que hi haurà tres mil milions de morts, a la qual cosa s'hi afegeix el problema de la baixa taxa de reproducció. Eudald Carbonell creu que per sobreviure com a espècie hauríem de ser el doble de la població existent ara mateix, cosa que és encara més preocupant en el cas de Catalunya.

“Sense identitat no hi ha diversitat”, diu l'arqueòleg, que creu que si no es reverteix el problema, Catalunya acabarà sent “una cosa anodina”. Però per ell la solució no és augmentar la natalitat sinó importar més immigració a Catalunya. Fins a tres milions, diu, cosa que significaria gairebé la meitat del total de la població catalana.

Debat a les xarxes: estupor i indignació

La publicació de l'entrevista al perfil de Twitter de Rac1 ha donat peu a un debat intens sobre les declaracions. Un català, Jordi Roca, explica que viu “en una ciutat que rep molta immigració” i que ha vist “transformar-se tot el meu entorn”. Per això afirma rotundament que “si la nova Catalunya ha de ser així, prefereixo que desaparegui”.

En un altre comentari, un ciutadà explica que “no havia vist mai el meu barri com avui”, amb ocupació de pisos, baralles, crits de matinada, brutícia, robatoris i violència. "Tots els implicats són estrangers", afegeix, i per això pregunta "si realment és això el que necessitem".

"El que necessitem és fomentar la natalitat autòctona i no importar-la de fora", diu un dels comentaris. També n'hi ha molts que assenyalen la contradicció de l'arqueòleg, que per una banda es mostra preocupat per la identitat i de l'altra demana immigració massiva. Ricard afirma que “últimament sembla que tots els grans tòtems catalans han perdut el judici, des de periodistes a cantants i polítics”.

Immigració o substitució cultural

A Catalunya, el debat polític al voltant de la crisi demogràfica està dividit entre els partidaris de més immigració i els que plantegen el problema de la substitució demogràfica.

L'esquerra defensa postulats bonistes segons els quals la immigració no només és un acte humanitari sinó també una solució a la necessitat de mà d'obra i la fiscalitat (per exemple, per pagar les pensions). A més, posen en valor la diversitat i la multiculturalitat com a aspecte positiu i desitjable.

Eudald Carbonell s'emmarca en aquesta línia de pensament que abasta la Catalunya progre, sobretot a l'òrbita d'ERC i les CUP. Des del Govern, Esquerra ha fomentat la immigració massiva sense tenir en compte les conseqüències de la mateixa, i ha titllat d'extrema dreta els que s'hi oposen. Per això celebressin la Catalunya dels 8 milions i posessin com a objectiu més acollida per arribar a la Catalunya dels 9 milions.

A l'altra banda hi ha els qui creuen que hi ha una substitució demogràfica i cultural que, amb la importació massiva d'immigrants, sobretot d'origen islàmic, acabarà substituint les cultures autòctones per les estrangeres. Aquestes tesis veuen la immigració il·legal com un problema.

Són els mateixos que veuen una irresponsabilitat la crida a continuar portant immigrants com fa Eudald Carbonell des de la seva posició privilegiada.

➡️ Política

Més notícies: