Ada Colau vestida amb una samarreta sense mànigues negra, aplaudint davant d'un micròfon amb un fons de color porpra.
POLÍTICA

L'altre motiu pel qual Ada Colau ha decidit deixar ara l'Ajuntament de Barcelona

L'exalcaldessa farà un punt i a part al seu camí al capdavant dels Comuns a la capital catalana

Tot i que encara no ho ha anunciat oficialment, Ada Colau ha decidit fer un punt i a part a la seva etapa al capdavant de Barcelona a Comú. El seu adéu està previst per a aquest setembre i els motius pels quals ha pres aquesta decisió són principalment dos.

Un, que l'exalcaldessa vol centrar-se en la promoció internacional dels Comuns per “frenar la ultradreta” a Europa i així erigir-se com la salvadora continental de la malvada “extrema dreta”. I dues, preparar la reestructuració que viurà el partit el 16 i 17 de novembre.

Dues dones davant d'un fons amb el logotip de “comuns”.

Sí, perquè tot i haver repetit moltes vegades que no estaria en la política activa molt de temps, Colau vol aspirar a l'alcaldia de Barcelona una altra vegada a les municipals del 2027. Si ho fa, la lluitadora contra la casta política acumularà fins a 16 anys a la primera línia. Gairebé res.

Així ho asseguren els mitjans El Confidencial i Metrópoliabierta a partir de fonts del mateix partit. Tot i això, hi ha un altre motiu pel qual Ada Colau ha decidit prendre ara aquesta decisió. Un motiu que, evidentment, és difícil que acabin admetent des dels Comuns. Però també és un motiu de pes que ha empès la líder de la formació a finalitzar, encara que sigui temporalment, la seva etapa al capdavant de Barcelona a Comú.

Jaume Collboni continua governant Barcelona en solitari. D'això ja fa més d'un any i, al llarg d'aquest temps, s'ha especulat molt sobre la possibilitat d'ampliar aliances. És evident que, amb 10 regidors de 31, és difícil governar. De fet, ja li va costar tirar endavant els pressupostos, que es van aprovar automàticament davant de l'absència de suports de l'oposició.

Jaume Collboni durant un debat electoral amb els braços aixecats donant expliacions

Recentment, el PSC va arribar a un acord amb la cúpula d'ERC per formar un govern municipal de coalició. Tot i això, les negociacions per a la investidura de Salvador Illa i el caos intern que viuen els republicans han frenat l'entrada d'Esquerra a l'Ajuntament.

L'altre possible pacte que podria assolir Collboni és amb els Comuns, reeditant així els darrers dos governs municipals. El principal problema per a aquest escenari, però, és precisament Ada Colau. Tothom sap que Colau és el principal escull perquè el PSC i els Comuns arribin a una entesa. Sobretot, perquè a l'actual alcalde no li fa gens de gràcia tenir l'exalcaldessa al govern.

Fotografia d'Ada Colau i Jaume Asens a l'Aeroport del Prat amb la bandera de Palestina

Així doncs, la marxa temporal de Colau al capdavant de Barcelona a Comú obre la via per a un possible pacte amb els socialistes. Això vol dir que els Comuns entraran segur a l'Ajuntament de la capital catalana? No té per què ser així. Però el que és clar és que Colau era un impediment i que ara les dues parts tenen el camí més clar per arribar a un acord.

A més, la indefinició d'ERC obliga també el PSC a buscar alternatives per reforçar el govern. I ara, amb Ada Colau fora de l'equació, les possibilitats d'un pacte amb els Comuns poden agafar forces. Les properes setmanes seran claus en aquest sentit. Collboni no pot allargar gaire més el seu camí en solitari al capdavant de l'Ajuntament de la capital catalana. I si ERC segueix a terra de ningú, els Comuns apareixen com a solució. Sense descartar, ni de bon tros, un acord a tres bandes.

➡️ Política

Més notícies: