Joan Ignasi Elena i Eduard Sallent en un podi durant una conferència de premsa de la Generalitat de Catalunya
POLÍTICA

Els Mossos van rebutjar l'ajuda de la Policia i Guàrdia Civil per detenir Puigdemont

Segueix la polèmica respecte al fracàs de la cúpula de la policia catalana a l'hora d'arrestar el líder de Junts

La recent revelació sobre la fallida operació per detenir Carles Puigdemont ha posat al focus, de nou, la cúpula dels Mossos d'Esquadra i el seu màxim responsable, el ja exconseller de l'Interior, Joan Ignasi Elena. Segons un informe del Ministeri de l'Interior enviat al Tribunal Suprem, l'Estat va oferir el seu suport als Mossos mitjançant la Policia Nacional i la Guàrdia Civil. Tot i això, aquesta ajuda va ser rebutjada pels comandaments de la policia catalana.

L'informe del Ministeri de l'Interior assenyala que després de la decisió del magistrat instructor del Tribunal Suprem, el jutge Pablo Llarena, de mantenir en vigor l'ordre de detenció de Puigdemont, es van intensificar els dispositius de control i vigilància establerts a fronteres, ports i aeroports. Tot i això, no van aconseguir detectar en cap moment la presència de l'expresident.

Aquest fet ha suscitat preguntes sobre l'actuació dels Mossos d'Esquadra i la direcció que Joan Ignasi Elena ha donat al cos policial en aquest assumpte. Elena, que ja no exerceix de conseller de l'Interior, torna a ser a l'ull de l'huracà. I és que ell, abans de cedir el càrrec a la nova consellera Núria Parlón, era el màxim responsable de coordinar les accions del cos. El rebuig al suport de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil per part de la cúpula dels Mossos ha aixecat sospites i crítiques, tant a nivell polític com judicial, sobre l'efectivitat i la intencionalitat de l'operatiu de detenció.

La coordinació entre les diferents forces de seguretat a Catalunya ha estat sempre un tema delicat, especialment en casos com el de la detenció fallida de Carles Puigdemont. La negativa a utilitzar els recursos oferts per l'Estat es podria interpretar com un intent de mantenir el control de la situació exclusivament a mans dels Mossos, encara que això hagi resultat en la incapacitat de detenir l'expresident.

D'aquesta manera, l'oferta rebutjada de suport estatal a la detenció de Puigdemont col·loca, de nou, la cúpula dels Mossos i Joan Ignasi Elena al centre de la polèmica, obrint un debat sobre la possible incompetència o connivència de la policia catalana a l'hora d'arrestar l'expresident de la Generalitat.

➡️ Política

Més notícies: